Hulpverlening

Soms heb je (tijdelijk) hulp nodig om je leven op orde te krijgen. Het is fijn als er dan iemand voor je klaarstaat. Als je wilt, kun je jouw contactpersoon aan ons doorgevenOok bij De Huismeesters helpen we je natuurlijk graag. 

Soms maak je je zorgen om iemand anders. Bijvoorbeeld om je buren. Dat kan je eigen woonplezier beïnvloeden. Via onze website kun je een melding maken van overlast die je ervaart.

Veel gevraagd over Hulpverlening

Ik heb hulp nodig bij het op orde brengen van mijn financiën? Kun je mij advies geven?

Algemeen

Wil je graag ondersteuning bij je financiën, neem dan contact op met WIJ-Groningen. Op de website van WIJ-Groningen kun je vinden bij welk WIJ-team je terecht kunt.

Voorzieningenwijzer
Wij willen je helpen om geld te besparen. Je hebt misschien recht op meer toeslagen of subsidies dan je weet. Een medewerker van WIJ Groningen kan samen met je bekijken of je kunt besparen op je vaste lasten. Maar ook of je recht hebt op geld.

Heb je interesse? Je kunt meer informatie vinden en je aanmelden voor een gratis adviesgesprek via de website van: 'Dat geldt voor mij'

Kan het Woonkanstraject worden afgesloten?

Algemeen

Je kunt hierover contact met ons opnemen. Wij zoeken dan uit of het traject kan worden beëindigd.

Kan het traject Proefwonen worden afgesloten?

Algemeen

Je kunt hierover contact met ons opnemen. Wij zoeken dan uit of het traject kan worden beëindigd.

Ik maak mij zorgen om de buren, wat kan ik doen?

Algemeen

Je kunt dit melden bij Meldpunt Overlast en Zorg van de gemeente. Dit kan op de website van gemeente Groningen of telefonisch via 050 587 58 85. Je mag ook bij ons een melding doen.

Ik wil graag de gegevens van mijn contactpersoon aan jullie doorgeven, hoe doe ik dit?

Algemeen

Het is voor ons prettig om te weten van wie je ondersteuning krijgt. Neem contact met ons op om de gegevens van een familielid, hulpverlener of mantelzorger aan ons door te geven.

Wat is de Voorzieningenwijzer en hoe kan ik mij hiervoor aanmelden?

Algemeen

Wij willen onze huurders helpen om geld te besparen, daarom bieden wij onze huurders De VoorzieningenWijzer aan. Wellicht heb je recht op meer toeslagen of subsidies dan je weet. Of misschien loont het om over te stappen van zorgverzekering of energieleverancier. Wij willen je graag helpen om maandelijks meer geld over te houden. 

De VoorziengenWijzer
Medewerkers van De VoorzieningenWijzer geven financieel advies. Zij weten precies waar je recht op hebt en hoe je geld kunt besparen. Zij helpen daarnaast met het aanvragen van toeslagen, subsidies en het inzichtelijk maken van je financiën. 

Aanmelden
Heb je interesse en wil je je graag aanmelden voor de VoorzieningenWijzer? Neem dan telefonisch contact op met De Huismeesters, zodat wij je kunnen aanmelden. Iemand van het Wij-team van de gemeente Groningen zal na de aanmelding contact opnemen met je opnemen om een afspraak in te plannen. 

Meer informatie over de VoorzieningenWijzer kunt je vinden via de website van: Groningen - Dat geldt voor mij

Ik wil de Huismeesters bezoeken, maar ik heb geen vervoer. Hoe kan ik dit regelen?

Algemeen

In Vinkhuizen, Lewenborg, Beijum, de Oosterparkwijk, Hoogkerk en Korrewegwijk/De Hoogte rijden buurttaxi’s van de Stichting WelMobiel. Deze zijn bedoeld voor wijkbewoners die niet in hun eigen vervoersbehoefte kunnen voorzien. Lokaal zijn de buurttaxi’s ook bekend als Vinkmobiel, Loodsmobiel, Heerdmobiel, Floramobiel, Hoogkerkmobiel en Mooi Mobiel.

Een ritje binnen de wijk kost € 1,50 p.p. en naar een aangrenzende wijk € 1,50 extra. Wie verder wil reizen kan WelMobiel bellen voor een prijsopgave. Een rit bestellen kan uitsluitend telefonisch, via 085-7920377. Actuele vervoersinformatie is te vinden op www.welmobiel.nl.

Ik heb interesse in Kamers met Aandacht, wat zijn de voorwaarden en hoe meld ik mij aan?

Algemeen

Kamers met Aandacht is een stichting die bemiddelt tussen jongeren en woninghuurders/woningeigenaren. Het is bedoeld voor jongeren die een minder goed sociaal vangnet hebben en een klein steuntje in de rug nodig hebben op weg naar zelfstandigheid. Vaak hebben zij een achtergrond in jeugd- of pleegzorg. De Huismeesters steunt dit initiatief.

Heb je een kamer in je huis waar je eigenlijk niets mee doet?

Misschien is het een idee om een jongere tussen de 18 en 23 jaar te helpen en een fijne plek te bieden, door de kamer aan hem/haar te verhuren. Op deze manier kan de jongere, met steun van een vertrouwde begeleider en een helpende hand van jou, verder zelfstandig worden. Het hoeft helemaal geen grote kamer te zijn. Ook is een eigen toilet of keuken niet noodzakelijk. Het belangrijkst is dat de kamer voor de jongere betaalbaar is. Huurders van De Huismeesters kunnen toestemming krijgen om mee te doen, zonder dat je je huurtoeslag kwijtraakt.

Toestemming
De Huismeesters werkt graag mee aan het initiatief van Kamers met Aandacht. Het is wel belangrijk om te weten dat je jouw woning alleen mag verhuren, wanneer je toestemming hebt van De Huismeesters. Daarnaast zal er ook gecheckt worden of je aan de voorwaarden voldoet om een Kamer met Aandacht aan te bieden.

Begeleiding en bemiddeling verloopt volledig via Kamers Met Aandacht
De huurovereenkomst wordt gemaakt door Kamers Met Aandacht. De Huismeesters doet alleen de laatste check of we dit in de specifieke woning bij de specifieke huurder toestaan.

Meer informatie vind je op de webiste van Kamers Met Aandacht

Ik ben huurder van De Huismeesters en heb een juridische vraag. Waar kan ik terecht?

Algemeen

Als je als huurder ondersteuning nodig hebt bij juridische zaken, dan zijn er in Groningen een aantal instanties waar je terecht kan. Wij verwijzen je graag naar onderstaande initiatieven.

Gemeente Groningen – Steunpunt Huren

Het Steunpunt Huren biedt gratis juridisch advies, bemiddeling en informatie aan alle huurders en verhuurders. Alle inwoners van de gemeente Groningen kunnen bij het steunpunt terecht met huurvragen en huurproblemen. Bijvoorbeeld over te hoge huurprijzen, onduidelijke all-in huurprijzen, problemen met onderhoud, te hoge servicekosten of onjuiste bemiddelingskosten. Het Steunpunt is online en via het loket aan het Damsterdiep te bereiken. Kijk voor meer informatie op de website.

Rechtswinkel
De Rechtswinkel Groningen is een vrijwilligersorganisatie die gratis juridisch advies geeft tijdens telefonische spreekuren. De organisatie bestaat uit gevorderde studenten die studeren aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen en op deze manier hun kennis in de praktijk brengen. Elke werkdag geeft de Rechtswinkel kosteloos telefonisch juridisch advies. Daarnaast is het ook mogelijk om een verzoek voor een voorlichting in te sturen. Kijk voor meer informatie op de website.

Juridisch Loket
Eerste hulp bij juridische vragen. Op hun website wordt iedereen geholpen met juridische informatie, tips en voorbeeldbrieven. Ook mensen die een laag inkomen hebben en weinig spaargeld hebben kunnen telefonisch contact opnemen of zonder afspraak langskomen in één van hun vestigingen. Ze zijn bereikbaar op het nummer 0800 - 80 20 (maandag t/m vrijdag 9:00 – 17:00 uur).

Huurteam - Groningen
Huurteam Nederland helpt huurders met gratis juridisch advies en helpt huurders bij een procedure. Iedereen met een hulpvraag kan bij ze terecht. Bij een procedure betaal je op basis van No cure, No pay. Je betaalt pas als je recht hebt op een tijdelijke huurverlaging. Dit is 25% van het totaalbedrag wat je terugontvangt. De informatielijn is bereikbaar via 088-7325000 (lokaal tarief) of stuur een e-mail naar info@huurteamnederland.nl.