Huuraanpassing

De Huismeesters past ieder jaar op 1 juli de huur en de servicekosten aan. Dit doen we volgens de richtlijnen van de overheid. Je ontvangt hierover voor 1 mei een brief. In deze brief staat je nieuwe huurprijs en leggen we uit hoe we de nieuwe huurprijs berekenden. 

Van de huur betalen we de kosten die we maken
We geven bijvoorbeeld geld uit aan het onderhoud en het verbeteren van woningen en het slopen en bouwen van woningen. Bekijk hier waar we de huur dit jaar aan uitgeven. De kosten voor het werk dat we doen, stijgen ieder jaar. Dat komt bijvoorbeeld door inflatie. Daarom verhogen we de huur van de meeste mensen die een woning bij ons huren.

Je hoeft alleen iets te doen als je iedere maand de huur zelf overmaakt
De meeste huurders betalen de huur via automatische incasso of een betaallink. Doe jij dit ook? Dan hoef je niets te doen. Wij passen het bedrag voor je aan. Maak je zelf de huur over? Pas dan zelf het bedrag aan. Let op: je betaalt de huur een maand vooruit. Pas het bedrag aan als je in juni de huur voor juli overmaakt.

Neem contact op als je de huur lastig kunt betalen
De huurverhoging is voor niemand leuk. Toch is het voor de ene huurder lastiger dan voor de andere. Krijg je bijvoorbeeld huurtoeslag, dan stijgt deze mee. We kennen jouw situatie niet. Neem contact op als je de huur niet kunt betalen. We luisteren graag naar je en proberen met je mee te denken. Je kunt ook terecht op de website van de voorzieningenwijzer. Bekijk of je recht hebt op regelingen of fondsen die je helpen in jouw financiële situatie.

Veel gevraagd over Huuraanpassing

Ik ben het er niet mee eens dat jullie mijn huur verhogen. Kan ik bezwaar maken?

Algemeen

Ja, dat kan als wij ons niet aan de regels hielden. Op de website van de huurcommissie lees je wanneer je succesvol bezwaar kunt maken. Of doe de check van de woonbond. Een geldige reden is bijvoorbeeld dat wij de huuraanpassing te laat aankondigden. Een onderhoudsgebrek is geen geldige reden, daar gelden andere regels voor. 

Gebruik het bezwaarschriftformulier van de huurcommissie als je bezwaar maakt. Zorg dat je bezwaar uiterlijk 30 juni schriftelijk bij ons is. Als we het niet eens zijn met je bezwaar, vragen we de huurcommissie om een onafhankelijke uitspraak.

Let op: de meeste verhuurders houden zich bij de jaarlijkse huurverhoging aan alle regels. Als wij de regels goed hebben gevolgd, heeft bezwaar maken geen zin.

Mijn buren betalen minder huur dan ik. Onze woning is hetzelfde. Hoe kan dat?

Algemeen

Dat kan verschillende redenen hebben. Iedere huurovereenkomst is een individuele afspraak tussen huurder en verhuurder. De huurprijs is daarin vastgelegd. Je kunt je huurprijs dus niet vergelijken met andere huurders.

Zolang een woning niet van bewoner wisselt, worden de huren alleen verhoogd met de jaarlijkse huurverhoging. Als de huur van een woning echter wordt beëindigd, wordt de kale huurprijs die de nieuwe bewoner gaat betalen opnieuw vastgesteld. Dat gebeurt aan de hand van het Woningwaarderingsstelsel (WWS) en het op dat moment geldende huurbeleid. 

De huurprijs is bijvoorbeeld anders, doordat:

  • De buren al heel lang in de woning wonen. Gaan zij verhuizen? Dan kijken wij opnieuw naar de huurprijs.
  • De buren hebben recht gehad op een huurverlaging in 2023 i.v.m hun inkomen. 
  • Je woning is aangepast. Je woning heeft bijvoorbeeld dubbelglas en de woning van je buren niet.
  • De regels en wetten zijn veranderd.

Hoe is mijn huur opgebouwd en waar betaal ik precies voor?

Algemeen

Je huur bestaat uit de kale (netto) huurprijs en verschillende andere onderdelen die we samen servicekosten noemen. Je kunt hierbij denken aan kosten voor serviceonderhoud en schoonmaak van de portiek.

Deze onderdelen worden bij elkaar opgeteld. Samen is dat de (bruto) huur. Dit is het bedrag dat je elke maand aan ons betaalt. De samenstelling van jouw huurprijs vind je op een huurspecificatie.

Je kunt je huurspecificatie vinden in Mijn De Huismeesters
Als je ingelogd bent, klik je op Mijn Contracten. Onderaan de pagina zie je de specificatie van je huur. Wij kunnen jou de huurspecificatie, van het huidige jaar en afgelopen jaren, ook toesturen via de e-mail of via de post. 

Wil je informatie over de opbouw van uw huurprijs en uitleg over de verschillende servicekosten? Neem dan contact op of vul het contactformulier in op onze website.

Met hoeveel mag De Huismeesters de huur van mijn parkeergarage, parkeerplaats of berging verhogen?

Algemeen

De Huismeesters verhoogt de huur van parkeerplaatsen, garages of bergingen ook jaarlijks. Hiervoor gelden geen afgesproken percentages vanuit het ministerie. In je huurcontract staat informatie over met welk percentage we de huur mogen verhogen.

Hoeveel mag de huur van mijn vrije sectorwoning stijgen?

Algemeen

Huurders van een vrijesectorwoning krijgen een huurverhoging die we jaarlijks opnieuw afspreken. Dit hangt af van de afspraken in je contract.

Kan De Huismeesters mijn huurprijs een aantal keren in het jaar veranderen?

Algemeen

Ja, dat kan als we je woning op een belangrijk onderdeel verbeteren. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van een eigen cv-installatie of een woningverbetering. De huurprijs is dan verhoogd door deze verbetering. Je huur wordt dan ook nog op 1 juli meegenomen in onze jaarlijkse huurverhoging.

Wanneer verhogen jullie de huur?

Algemeen

De Huismeesters past jaarlijks op 1 juli de huurprijzen aan volgens de richtlijnen van de overheid. Je ontvangt daarover ieder jaar een brief van ons vóór 1 mei. In deze brief staat je nieuwe huurprijs en leggen we uit hoe we de nieuwe huurprijs hebben berekend.