Overlast

Een fijn huis, aardige buren, een leuke wijk? In Nederland wonen we dicht op elkaar. Dit kan gezellig zijn, maar ook overlast veroorzaken. Bijvoorbeeld door rommel in het trappenhuis, harde muziek, stank of hondengeblaf. Kleine ergernissen kunnen leiden tot een flinke ruzie. Laat het zover niet komen.

Veel gevraagd over Overlast

De honden van de buren blaffen heel vaak. Wat kan ik doen?

Spreek eerst zelf degene aan van wie u overlast heeft. Het kan zijn dat de buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek kunt u soms een heleboel ergernissen oplossen. Komt u er niet uit, dan kunt u met ons bellen of een melding maken via onze website

Ik ervaar overlast van mijn buren/ buurtbewoners. Wat kan ik doen?

Het is vervelend als u last heeft van uw buren. Vaak lost u met een goed gesprek een heleboel ergernissen op.

Er zijn situaties waar een goed gesprek beginnen niet altijd werkt. In dat geval kunt u melding maken bij het Meldpunt Overlast en Zorg van de gemeente Groningen. Naast uw melding bij het Meldpunt Overlast en Zorg kunt u ook melding maken bij De Huismeesters. Dit kan via het formulier ‘Overlast melden’ of via 050 - 365 71 71.

Wanneer meldt u overlast bij de politie
Ervaart u op dit moment ernstige overlast? Dan kunt u het beste bellen met de politie via telefoonnummer: 0900 – 8844. Bij acuut gevaar belt u 112.

Ik vermoed dat er in de buurt een hennepkwekerij zit. Wat moet ik doen?

U kunt dit aan ons doorgeven door telefonisch contact met ons op te nemen. U kunt uw vermoeden uiteraard ook melden bij de politie. Ga niet zelf op onderzoek uit.

Ik woon in een straat met huurders en kopers. Ik ervaar overlast van een koper/huurder. Wat kan ik doen?

Probeer eerst samen tot een oplossing te komen. Wanneer u er onderling niet uitkomt, dan kunt u contact met ons opnemen. Dit kan telefonisch of via ons digtale formulier. Ook kunt u overlast melden bij de politie of de gemeente.

Treden jullie op bij een burenruzie?

Probeer ruzies eerst zelf op te lossen. Wanneer u er onderling niet uitkomt, dan kunt u contact met ons opnemen. U kunt ons bellen of een melding maken via onze website.

Waarom kan ik overlast niet anoniem melden?

Na een overlastmelding proberen wij de problemen in overleg op te lossen. Als dit niet lukt, dan kan het voorkomen dat er een rechtszaak wordt gestart. Een anonieme overlastmelding mogen wij in een rechtszaak niet gebruiken als bewijsmiddel en daarom vragen wij u om uw gegevens te vermelden.
Een overlastmelding die binnenkomt, behandelen wij altijd vertrouwelijk. We gebruiken uw gegevens nooit zonder uw toestemming. U kunt overlast hier melden.

Wanneer beginnen jullie een rechtszaak bij overlast?

Wij treden pas op bij extreme overlast. De overlast moet dan ondraaglijk of onaanvaardbaar zijn. In het uiterste geval vragen wij de rechter om de woning te mogen ontruimen. Een rechter wijst een ontruimingsvonnis niet zo maar toe. Er moet sprake zijn van extreme overlast. Er zijn meerdere schriftelijke overlastmeldingen nodig en er moet voldoende bewijs zijn wat wij aan de rechter kunnen voorleggen.

Heeft u te maken met overlast? Overlast kunt u hier bij ons melden.

Wat doen jullie na een overlastmelding?

De melder ontvangt na het indienen van de overlastmelding een ontvangstbevestiging. Als wij meer over de melding willen weten, dan nemen wij contact op met de melder. Wij onderzoeken de melding en als het nodig is gaan wij in gesprek of langs op locatie.
Daarna nemen wij contact op met de melder.

Wat gebeurt er als jullie drugshandel ontdekken?

Er mag vanuit onze woningen niet in drugs gehandeld worden. Als wij over voldoende bewijs beschikken kunnen wij een juridische procedure starten.

Wat gebeurt er als jullie een hennepkwekerij bij een huurder thuis ontdekken?

Als wij een hennepkwekerij ontdekken, vragen wij de huurder het huurcontract op te zeggen. Als de huurder dit niet doet, dan vragen wij om beëindiging van de huurovereenkomst bij de rechter. De rechter wijst dit altijd toe. De kosten voor de rechtszaak en de schade aan de woning zijn voor rekening van de huurder. Hierna komt de huurder 3 jaar lang niet in aanmerking voor een andere huurwoning in de stad Groningen.