Overlast

Een fijn huis, aardige buren, een leuke wijk? In Nederland wonen we dicht op elkaar. Dit kan gezellig zijn, maar ook overlast veroorzaken. Bijvoorbeeld door rommel in het trappenhuis, harde muziek, stank of hondengeblaf. Kleine ergernissen kunnen leiden tot een flinke ruzie. Laat het zover niet komen.

Veel gevraagd over Overlast

De honden van de buren blaffen heel vaak. Wat kan ik doen?

Algemeen

Spreek eerst zelf degene aan van wie u overlast heeft. Het kan zijn dat de buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek kunt u soms een heleboel ergernissen oplossen. Komt u er niet uit, dan kunt u met ons bellen of een melding maken via onze website

Ik ervaar overlast van mijn buren/ buurtbewoners. Wat kan ik doen?

Algemeen

Het is vervelend als u last heeft van uw buren. Vaak lost u met een goed gesprek een heleboel ergernissen op.

Er zijn situaties waar een goed gesprek beginnen niet altijd werkt. In dat geval kunt u melding maken bij het Meldpunt Overlast en Zorg van de gemeente Groningen. Naast uw melding bij het Meldpunt Overlast en Zorg kunt u ook melding maken bij De Huismeesters. Dit kan via het formulier ‘Overlast melden’ of via 050 - 365 71 71.
Omschijf uw melding zo volledig mogelijk en geef altijd het huisnummer van de overlastgever aan ons door. 

Hebben jullie ondersteuning nodig bij het oplossen van de onderlinge problemen
Dan kunt u bellen met buurtbemiddeling. Hun telefoonnummer is 050 - 58 78 487. Een e-mail sturen kan ook naar info@buurtbemiddelinggroningen.nl. Klik hier voor de website van buurtbemiddeling

Wanneer meldt u overlast bij de politie
Ervaart u op dit moment ernstige overlast? Dan kunt u het beste bellen met de politie via telefoonnummer: 0900 – 8844. Bij acuut gevaar belt u 112.

Ik vermoed dat er in de buurt een hennepkwekerij zit. Wat moet ik doen?

Algemeen

U kunt dit aan ons doorgeven door telefonisch contact met ons op te nemen. U kunt uw vermoeden uiteraard ook melden bij de politie. Ga niet zelf op onderzoek uit.

Ik woon in een straat met huurders en kopers. Ik ervaar overlast van een koper/huurder. Wat kan ik doen?

Algemeen

Probeer eerst samen tot een oplossing te komen. Wanneer u er onderling niet uitkomt, dan kunt u contact met ons opnemen. Dit kan telefonisch of via ons digtale formulier. Ook kunt u overlast melden bij de politie of de gemeente.

Treden jullie op bij een burenruzie?

Algemeen

Probeer ruzies eerst zelf op te lossen. Wanneer u er onderling niet uitkomt, dan kunt u contact met ons opnemen. U kunt ons bellen of een melding maken via onze website.

Waarom kan ik overlast niet anoniem melden?

Algemeen

Na een overlastmelding proberen wij de problemen in overleg op te lossen. Als dit niet lukt, dan kan het voorkomen dat er een rechtszaak wordt gestart. Een anonieme overlastmelding mogen wij in een rechtszaak niet gebruiken als bewijsmiddel en daarom vragen wij u om uw gegevens te vermelden.
Een overlastmelding die binnenkomt, behandelen wij altijd vertrouwelijk. We gebruiken uw gegevens nooit zonder uw toestemming. U kunt overlast hier melden.

Wanneer beginnen jullie een rechtszaak bij overlast?

Algemeen

Wij treden pas op bij extreme overlast. De overlast moet dan ondraaglijk of onaanvaardbaar zijn. In het uiterste geval vragen wij de rechter om de woning te mogen ontruimen. Een rechter wijst een ontruimingsvonnis niet zo maar toe. Er moet sprake zijn van extreme overlast. Er zijn meerdere schriftelijke overlastmeldingen nodig en er moet voldoende bewijs zijn wat wij aan de rechter kunnen voorleggen.

Heeft u te maken met overlast? Overlast kunt u hier bij ons melden.

Wat doen jullie na een overlastmelding?

Algemeen

De melder ontvangt na het indienen van de overlastmelding een ontvangstbevestiging. Als wij meer over de melding willen weten, dan nemen wij contact op met de melder. Wij onderzoeken de melding en als het nodig is gaan wij in gesprek of langs op locatie.
Daarna nemen wij contact op met de melder.

Wat gebeurt er als jullie drugshandel ontdekken?

Algemeen

Er mag vanuit onze woningen niet in drugs gehandeld worden. Als wij over voldoende bewijs beschikken kunnen wij een juridische procedure starten.

Wat gebeurt er als jullie een hennepkwekerij bij een huurder thuis ontdekken?

Algemeen

Als wij een hennepkwekerij ontdekken, vragen wij de huurder het huurcontract op te zeggen. Als de huurder dit niet doet, dan vragen wij om beëindiging van de huurovereenkomst bij de rechter. De rechter wijst dit altijd toe. De kosten voor de rechtszaak en de schade aan de woning zijn voor rekening van de huurder. Hierna komt de huurder 3 jaar lang niet in aanmerking voor een andere huurwoning in de stad Groningen.

Mijn fiets staat/stond gestald in/bij mijn wooncomplex en is gelabeld of verwijderd, wat moet ik doen?

Algemeen

Het is niet toegestaan om fietsen in de portiek te stallen of deze voor de hoofdingang te plaatsen. In verband met veiligheid moeten beide ruimtes vrij worden gehouden. Houd daarom de algemene ruimte netjes en leeg. De Buurtbeheerder controleert geregeld de portieken van onze wooncomplexen.

De Huismeesters hangt een geel label aan fietsen die verwaarloosd zijn en/of verkeerd zijn gestald
Als u uw fiets niet verplaatst, dan zullen wij deze verwijderen. Wij slaan de fiets 3 maanden op. Na drie maanden voeren wij de fiets af en is deze niet meer in ons bezit.

Neem telefonisch contact met ons op als u uw fiets kwijt bent en u het vermoeden heeft dat wij deze hebben verwijderd.