Schoonmaak en groenonderhoud

Jouw buurt of wijk moet fijn zijn om in te wonen. Een schone en groene woonomgeving helpt daarbij. In een deel van de woongebouwen die we verhuren, maakt een schoonmaker de algemene ruimten schoon.

Jij kunt samen met je buren ook veel doen om de algemene ruimte schoon en netjes te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen spullen en rommel staan in de algemene ruimten zoals het portiek, trappenhuis, galerij, centrale entree, kelder en liften. Zo woon je prettig en veilig met elkaar samen. 

Wij zorgen voor het onderhoud van groen in jouw buurt. Jij bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je tuin. 
Veel woningen van De Huismeesters hebben een eigen tuin. Als huurder heb je de vrijheid je tuin naar eigen smaak en wensen in te richten. Een nette en verzorgde tuin is niet alleen plezierig voor jou als bewoner. Het geeft de buurt ook een prettige uitstraling. Samen maken we de buurt mooi, waarbij jij als huurder verantwoordelijk bent voor een verzorgde tuin.

Algemene regels voor tuinonderhoud
Volgens de Huurwet (besluit kleine herstellingen) dien je jouw tuin en woning goed te onderhouden. En de kosten voor het dagelijks onderhoud zijn voor jouw rekening. Natuurlijk heeft ieder een eigen smaak als het om het inrichten gaat, maar er zijn wel een aantal regels.

In deze brochure zetten we algemene regels voor tuinonderhoud op een rijtje. Daarnaast geven we je handige tips om je tuin klimaatbestendig te maken.

Veel gevraagd over Schoonmaak en groenonderhoud

Wat verwachten jullie van mij voor het onderhoud van mijn tuin?

Algemeen

Je mag je tuin naar eigen inzicht inrichten. Wij vinden het belangrijk dat je tuin een verzorgde indruk maakt. Dus geen hoog opschietend onkruid, overhangende takken of een kapotte schutting. Het snoeien van bomen is je eigen verantwoordelijkheid. Bomen mogen niet te hoog worden of overlast of beschadigingen aan de woning veroorzaken.

Je tuin mag niet vol staan met goederen, vuilniszakken en het stallen van auto's, caravans of boten is niet toegestaan. Daarnaast mag je je auto niet parkeren in de voor- of achtertuin van je woning.

Alle regels op een rijtje
Volgens de Huurwet (besluit kleine herstellingen) dien je jouw tuin en woning goed te onderhouden. En de kosten voor het dagelijks onderhoud zijn voor jouw rekening. Natuurlijk heeft ieder een eigen smaak als het om het inrichten gaat, maar er zijn wel een aantal regels. Als je deze algemene regels opvolgt, voldoe je aan jouw onderhoudsverplichting.

Ik kan mijn tuin niet meer zelf onderhouden. Wat kan ik doen?

Algemeen

Er zijn (vrijwilligers)organisaties die je kunnen helpen met het onderhouden van je tuin. Neem hiervoor contact op met de gemeente Groningen of het WIJ-team. Zij kunnen je verder helpen en je in contact brengen met deze organisaties.

Woon je in de Oosterpark, Selwerd, Paddepoel, Tuinwijk of Beijum?
Neem dan contact op met Werkpro. Zij bieden tuinonderhoud in deze wijken. Meer informatie kun je hier vinden.

Woon je in de Korrewegwijk, Indische Buurt of De Hoogte?
Hier biedt Het Groenhuis ondersteuning voor huurders die hun tuin niet zelf kunnen onderhouden. En die er ook niet het geld voor hebben om het uit te laten voeren. Zij bieden hun diensten aan voor een laag tarief en werken met een abonnement. Ze komen vervolgens drie keer per jaar langs voor tuinonderhoud.

Mijn buren onderhouden hun tuin niet. Bij wie kan ik dit melden?

Algemeen

Als je vindt dat je buren hun tuin niet goed onderhouden, dan is het belangrijk dat je eerst zelf je buren hierop aanspreekt. Als je buren de tuin slecht blijven onderhouden, dan kun je contact met ons opnemen. 

Wat zijn de maatregelen bij verwaarlozing of overlast van een tuin?

Algemeen

Met elkaar proberen we de buurt mooi te houden. Helaas komt het nog wel eens voor dat we zien dat de voor- en/of achtertuin of het achterpad niet goed onderhouden wordt. Dan spreken wij jou hierop aan.

Stap 1: Gesprek en kaartje van De Huismeesters
Als we een tuin niet netjes vinden of na een melding van overlast, kijken we ter plekke wat er aan de hand is. We gaan met jou in gesprek. Je ontvangt een kaartje waarin we uitleggen wat er aan de hand is. Daarnaast vragen we je om de tuin binnen een afgesproken termijn netjes te maken. Ook geven we meteen aan dat regelmatig onderhoud nodig is. 

Stap 2: Controle
Is de situatie na de afgesproken termijn nog niet verbeterd? Dan krijg je een schriftelijke waarschuwing. Samen spreken we af hoeveel tijd je krijgt om je tuin alsnog in orde te maken.

Stap 3: Controle en laatste waarschuwingsbrief
Na de afgesproken periode controleren we of de situatie is aangepast. Is je tuin nog niet netjes (genoeg), dan sturen we je een brief met de dringende vraag om actie te ondernemen. In de brief staat wanneer de tuin op orde moet zijn. Daarna komen we langs om te controleren.

Stap 4
Mochten we er uiteindelijk samen niet uitkomen? Dan zullen wij het onderhoud overnemen en de kosten aan jou doorberekenen.

Ik wil een boom in mijn tuin laten kappen. Hoe werkt dat?

Algemeen

Als je overlast ervaart van een boom in je tuin, dan kun je hierover contact met ons opnemen. Er komt een medewerker bij je langs om de situatie te bekijken. Wij kunnen dan besluiten de boom te snoeien of te kappen.

Daarnaast kun je informatie vinden op de site van de gemeente Groningen. De gemeente Groningen kan je meer vertellen over een kapvergunning.

Mag ik een schutting verwijderen of een andere schutting neerzetten?

Algemeen

Het ligt er aan waar de erfafscheiding staat. Staat de afscheiding op de erfgrens? Dan moet je dit eerst overleggen met je buren.

Schuttingen die geplaatst zijn door De Huismeesters mogen door de huurder niet verwijderd, aangepast of geverfd worden. 

De galerij - lift - algemene ruimte(s) van ons woongebouw is/zijn niet goed schoon gemaakt. Wat kan ik doen?

Algemeen

Als het schoonmaakbedrijf niet is geweest of er is niet volgens afspraak schoon gemaakt, dan horen wij dat graag. Je kunt dit melden bij de buurtbeheerder of contact met ons opnemen.

In de portiek van je complex hangt het schoonmaakrooster. Op dit rooster kun je zien wanneer het schoonmaakbedrijf is geweest.

De ramen van mijn woning/gebouw zijn niet (goed) gewassen. Wat kan ik doen?

Algemeen

De ramen van je woongebouw worden alleen gewassen als je hiervoor maandelijks servicekosten betaalt. In de portiek van je woongebouw hangt het schoonmaakrooster. Op dit rooster kun je zien wanneer het schoonmaakbedrijf langskomt om de ramen te wassen.

Als het schoonmaakbedrijf niet is geweest of er is niet volgens afspraak schoon gemaakt, dan horen wij dat graag. U kunt dit melden bij de buurtbeheerder of contact met ons opnemen.

Er zit graffiti op mijn huis of in de buurt van mijn huis. Wat nu?

Algemeen

Neem contact met ons op om dit te melden. Uw buurtbeheerder komt dan langs om de graffiti te bekijken. Als het nodig is maakt hij of zij een foto van de graffiti en doen wij aangifte. We laten de graffiti zo snel mogeijk verwijderen.

Wij maken onze portiek zelf schoon. Kunnen jullie dat voor ons regelen?

Algemeen

Dat kan, maar voorwaarde is wel dat 70% van alle huurders van je portiek dat ook wil. Als wij de schoonmaak regelen, dan betaal je daarvoor via de servicekosten. Bel ons voor informatie, dan berekenen wij het maandelijkse bedrag aan servicekosten voor je. Ook vragen wij medehuurders of zij belangstelling hebben.

Ik betaal voor groenonderhoud, maar ik ben niet tevreden. Wat kan ik doen?

Algemeen

Als je niet tevreden bent met het groenonderhoud, dan horen wij dat graag. Je kunt hierover contact met ons opnemen en dan zoeken wij uit wat we voor je kunnen doen.

Hoe vaak maken jullie mijn dakgoten schoon?

Algemeen

Hoevaak dakgoten worden schoongemaakt verschilt per complex. De werkzaamheden worden in opdracht van ons door anderen uitgevoerd.
Loopt het water in de dakgoot niet goed meer weg, neem dan contact met ons op. 

Ruimen jullie sneeuw bij ons gebouw of strooien jullie zout bij gladheid?

Algemeen

Wij ruimen geen sneeuw. Hier ben je als huurder zelf verantwoordelijk voor.

Om je stoep sneeuwvrij te houden biedt de gemeente Groningen in de winter strooizout aan.  Je kunt het strooizout gratis ophalen bij de afvalbrengstations in de stad. Meer informatie vind je op de website van de gemeente Groningen.

Wie onderhoudt het gezamenlijke pad (brandgang) en ontstopt de putten?

Algemeen

Wij onderhouden de brandgang in de buurt. Neem contact met ons op als de putten verstopt zijn, er rommel ligt of er onkruid staat.

Mijn fiets staat/stond gestald in/bij mijn wooncomplex en is gelabeld of verwijderd, wat moet ik doen?

Algemeen

Het is niet toegestaan om fietsen en scooters in de portiek te stallen of deze voor de hoofdingang te plaatsen. In verband met veiligheid moeten beide ruimtes vrij worden gehouden. Houd daarom de algemene ruimte netjes en leeg. De Buurtbeheerder controleert geregeld de portieken van onze wooncomplexen.

De Huismeesters hangt een geel label aan fietsen die verwaarloosd zijn en/of verkeerd zijn gestald
Als je jouw rijwiel niet verplaatst, dan zullen wij deze verwijderen. Wij slaan fietsen en scooters drie maanden op. Na drie maanden voeren wij deze af en is deze niet meer in ons bezit.

Neem telefonisch contact met ons op als je jouw fiets of scooter kwijt bent en je het vermoeden hebt dat wij deze hebben verwijderd.

Ik heb een gezamenlijke groenstrook bij mijn woning, mag ik hier gebruik van maken?

Algemeen

Het gezamelijke groen is toegankelijk voor het gehele complex. Bewoners betalen samen voor het onderhoud van het groen. Dit betekent dat iedereen hier gebruik van mag maken. Het is niet toegestaan de gezamelijke groenstrook te gebruiken voor langdurig gebruik, zoals het opzetten van een tent of een zwembad. Ook barbecueën op het algemene groen is niet toegestaan. 

Ik wil mijn tuin onderhouden, maar beschik niet over tuingereedschap. Kunnen jullie mij hierbij helpen?

Algemeen

Ga je je tuin of achterpad netjes maken? Onze buurtbeheerders lenen tuingereedschap graag gratis aan je uit. Je kunt het gereedschap op komen halen op een locatie in de buurt of bij ons op kantoor. Als dat lastig is, kan een buurtbeheerder het gereedschap bij je thuisbrengen. Je kunt zoveel spullen lenen als je nodig hebt, maar niet meer dan één stuk van elk. Het gereedschap kun je maximaal een week gebruiken. Heb je extra tijd nodig? Laat ons dit gerust weten. Samen kijken we of het mogelijk is om de spullen langer te gebruiken.

Tuingereedschap is eenvoudig aan te vragen via Mijn De Huismeesters. Na het versturen van het formulier neemt een buurtbeheerder zo snel mogelijk contact met je op. Samen spreken jullie een locatie, dag en tijdstip af.

Onderstaande tuinspullen zijn bij De Huismeesters te leen:
- Handveger
- Schep
- Spade
- Onkruidkrabber
- Schoffel
- Handharkje
- Bladhark
- Kruiwagen
- Veger
- Emmer
- Handheggenschaar
- Snoeischaar
- Blik met veger
- Takkenschaar
- Hark

Heb je vragen over het gebruik van het gereedschap? Of over je tuin? Stel ze gerust. De buurtbeheerder denkt graag met je mee. 

Waarvoor zijn er nestkasten aan de woning aangebracht?

Algemeen

Vanuit de wet natuurbescherming moeten wij de nestkasten aanbrengen. Nestkasten worden aan woningen aangebracht om vogels en andere dieren, zoals vleermuizen, een veilige plek te bieden om te nestelen. Dit draagt bij aan het behoud van biodiversiteit in stedelijke gebieden. Nestkasten zijn ook nuttig als compensatiemaatregel wanneer natuurlijke nestplaatsen, zoals oude bomen of openingen in gebouwen, verdwijnen door renovatie of bouwactiviteiten. Daarnaast helpen nestkasten bij het beheersen van insectenpopulaties, aangezien vogels vaak insecten eten.
De kasten die wij aanbrengen zijn bestemd voor de vleermuizen en verschillende soorten zwaluwen.

Door wie worden de nestkasten schoongemaakt?
Wij mogen de nestkasten niet zelf schoonmaken, dit is tegen de natuur. Het schoonmaken van de nestkasten regelt de natuur zelf.