WarmteStad
Is jouw woning aangesloten op WarmteStad? Dan draag je bij aan een duurzame toekomst voor Groningen. Dat is goed voor het klimaat, voor je (buur)kinderen én voor je portemonnee.
WarmteStad is een Gronings bedrijf dat duurzame warmte opwekt. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de restwarmte van datacenters in Groningen. Lekker lokaal dus. Woningen die op WarmteStad zijn aangesloten, hebben geen gas meer nodig om te verwarmen. Daardoor daalt de CO-2 uitstoot. Kijk, daar kun je warm voor lopen.
WarmteStad levert op 2 manieren duurzame warmte aan de woningen:
- Met een warmtenet in het noordwesten van de stad Groningen
Dit is een netwerk van leidingen onder de grond. Door de ondergrondse leidingen wordt de warmte naar de woningen gepompt. Met warmte - en koudeopslag in grondwater (WKO). In de zomer slaat dit systeem warmte op onder de grond. In de winter pompt het systeem die warmte weer naar boven. Zo worden de huizen verwarmd. - Afleverset en warmtemeter
Bij andere systemen staat er in de woning een afleverset. Dit apparaat zorgt ervoor dat de woning warm blijft. Daarbij zit ook een warmtemeter. Die meet hoeveel warmte (uitgedrukt in Giga Joules) iemand gebruikt. Elk jaar berekent WarmteStad wat een woning verbruikt heeft. Dit wordt vervolgens verrekent. Het kan ook zijn dat er verschillende kleine warmtemeters zijn. Bijvoorbeeld op de radiatoren in een woning. Die houden ook bij hoeveel warmte er gebruikt wordt. De afrekening gebeurt op basis van deze meters.
Bekijk de informatieve filmpjes
Veel gevraagd over WarmteStad
Mijn (nieuwe) woning wordt verwarmd door WarmteStad. Wat betekent dat voor mij?
Algemeen
WarmteStad levert duurzame warmte aan bedrijven, instellingen en woningen in de stad Groningen. De Huismeesters heeft ook woningen die warmte krijgen van WarmteStad. Deze gebouwen kunnen zonder gasaansluiting.
WarmteStad levert op 2 manieren duurzame warmte
1. Met een warmtenet in het noordwesten van de stad Groningen
Dat is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dit warmtenet wordt (in de toekomst) verwarmd door restwarmte van datacenters.
2. Met warmte - en koudeopslag in grondwater (WKO)
's Zomers wordt koud water uit de grond gehaald om de huizen te koelen en warmte in de grond opgeslagen. Deze warmte wordt 's winters gebruikt om de huizen te verwarmen.
WarmteStad levert warmte voor de verwarming van je huis en voor warm water uit de kraan
Dit betekent dat je hiervoor geen leverancier kunt kiezen. Bij ingang van je huurcontract moet je je aanmelden bij WarmteStad en een contract afsluiten. Je betaalt maandelijks een bedrag aan Warmtestad en bij het verlaten van je woning moet je je contract zelf opzeggen.
Het is belangrijk dat je naast het contract bij WarmteStad een contract afsluit voor de levering van elektriciteit in je woning
Deze leverancier mag je zelf kiezen.
Heb je een storing?
Is er een storing in de levering van warmte en/of koude of warm water uit de kraan? Neem dan direct telefonisch contact op met WarmteStad via 050 -368 8700. Zij staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor je klaar.
Wat levert een aansluiting op Warmtenet mij op?
Algemeen
Je krijgt een nieuwe installatie die weer jaren mee kan. En je woning wordt er veiliger van: er stroomt geen gas meer door de leidingen.
Er kan ook geen giftige koolmonoxide meer vrijkomen in jouw woning zoals dat wel kan gebeuren bij een gasketel.
In de nabije toekomst verdwijnen gasaansluitingen overal. Jij hebt die stap al gezet.
Hoe ziet mijn energierekening bij WarmteStad eruit?
Algemeen
Je betaalt bij WarmteStad een vast bedrag per maand voor de aansluiting op het warmtenet. En je betaalt voor de warmte die je gebruikt. Dat bedrag verschilt natuurlijk per huishouden.
WarmteStad garandeert dat je niet meer betaalt dan dat je bij jouw huidige energieleverancier zou betalen, vraag hiervoor naar de voorwaarden.
We kunnen ons voorstellen dat je wilt weten hoeveel je gaat betalen als je aangesloten bent op het warmtenet. WarmteStad kan een berekening voor je maken. Dat geeft duidelijkheid.
https://www.youtube.com/embed/QedWV1SGuE4?si=RQv_lG3n0RqG3nvh
Waarom moet ik van het gas af?
Algemeen
Gemeente Groningen heeft als doel om in 2035 CO2-neutraal te zijn vanwege het klimaat en de aardbevingen. De gemeente vraagt bewoners van om hier ook aan bij te dragen. De beste manier om dit te doen is door jouw woning af te koppelen van het gas.
Je bent niet de enige die een steentje bijdraagt. Je doet dit samen met jouw buurtbewoners. Samen stap je over op het warmtenet.
Wordt mijn woning warm genoeg met WarmteStad?
Algemeen
Jazeker. Het water dat jouw woning binnenkomt is net zo heet als het water van een gasketel. Ook het water uit je kraan is goed heet.
Kan ik zelf mijn verbruik inzien of wijzigen bij WarmteStad?
Algemeen
Als je wilt kun je al jouw zaken met WarmteStad via internet regelen met www.mijn.warmtestad.nl. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je moet betalen of terugkrijgt.
Je kunt WarmteStad ook gewoon bellen of mailen. Tijdens kantooruren zijn ze bereikbaar via 050–367 8700. Het e-mailadres is klantenservice@warmtestad.nl.