Technische installaties

De installaties in jouw woning zorgen voor warmte, ventilatie en soms ook voor het opwekken van energie. Het is belangrijk dat deze installaties goed blijven werken. Daarom is het belangrijk dat de installaties goed onderhouden worden.

In de veelgestelde vragen vind je informatie over verschillende technische installaties. Bijvoorbeeld wat je zelf aan onderhoudswerkzaamheden kunt doen, of tips wanneer je een probleem hebt met een van de installaties.

Is er iets kapot?
Laat het ons weten, wij helpen je graag. Ga naar www.dehuismeesters.nl en dien een reparatieverzoek in. Je kunt ook bellen naar 050 – 365 71 71 of mailen info@dehuismeesters.nl

Met onderstaande contractpartners mag je rechtstreeks contact opnemen:

Centrale verwarming, boiler of geiser
Energiewacht
088 – 555 30 00

Ontstopping
RRS
0598 – 696 530

Veel gevraagd over Technische installaties

Wie kan ik bellen bij een storing aan de lift?

Algemeen

Bij een liftstoring kun je contact opnemen met het bedrijf dat de lift onderhoudt. Je kunt de contactgegevens van dit bedrijf vinden op de deur van de lift. Je kunt ook de alarmknop in de lift gebruiken om in contact te komen met dit bedrijf.

Uiteraard is het ook mogelijk om contact op te nemen met De Huismeesters. Wij zullen een reparatieverzoek uitzetten naar de leverancier. 

Wat kan ik zelf doen om mijn mechanische ventilatiesysteem schoon te maken/houden?

Algemeen

Je mechanische ventilatiesysteem wordt iedere vier jaar onderhouden. Tijdens deze onderhoudsbeurt worden de filters van je systeem vervangen. Wij vragen je om je ventilatiesysteem tussentijds goed schoon te houden. Je kunt dit gemakkelijk zelf doen, door onderstaande stappen te volgen:

  • De ventielen kun je zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Eventueel kun je een beetje afwasmiddel gebruiken. Als de ventielen erg vies zijn, dan kun je deze voorzichtig uit de wand halen en in een sopje leggen. Als je de ventielen eruit haalt, let er dan op dat ze op de juiste stand worden teruggeplaatst en je deze niet verwisseld.
  • Ook de filters in je ventilatiesysteem kun je uitwassen in een sopje met afwasmiddel.
  • Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin is het goed om eenmaal per maand de filters schoon te maken met een stofzuiger.

Heb je het systeem schoongemaakt, maar krijg je de filters niet goed schoon? Dan kun je nieuwe filters aanvragen en deze zelf plaatsen. Je kunt hiervoor contact met ons opnemen. Wij zorgen dat er nieuwe filters bij je worden bezorgd.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW)?

Algemeen

Een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW) is een systeem dat warmte uit de lucht die de woning uitgaat gebruikt om de lucht die de woning binnenkomt te verwarmen voordat deze de woning ingeblazen wordt. Dit zorgt voor een gezonde binnenomgeving en scheelt energiekosten.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem en hoe gebruik ik deze?

Algemeen

Een mechanische ventilatiesysteem voert vervuilde en vochtige lucht in huis af. Dat gebeurt via de afzuigers in de badkamer, douche en keuken. De frisse lucht van buiten komt binnen via ventilatieroosters of een open raam.

Er zijn mechanische ventilatiesystemen met 2 standen en met 3 standen
De hoogste stand gebruik je bij het koken en douchen. Laat na het douchen of koken de ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan. Zo zorg je ervoor dat bijna alle vocht en kookdampen verdwijnen.

https://www.youtube.com/embed/97xAIK5JMQk?si=tcgYoh3RzdEtZBJI

Hoe vaak controleren jullie mijn cv-ketel?

Algemeen

Het onderhoud aan cv-ketels doen wij niet zelf. Een bedrijf doet dit voor ons. Afhankelijk van het keteltype controleren zij 1 keer per 1,5 jaar of 1 keer in de 2 jaar uw ketel. 

Wil je weten wanneer ze bij jou langs komen voor onderhoud, neem dan zelf contact op met de Energiewacht via telefoonnummer 088-555 3000

Hoe vul ik mijn cv-ketel bij?

Algemeen

Het is belangrijk geregel de waterdruk van je cv-ketel te controleren en deze bij te vullen.

  1. Laat de slang vol lopen met water zodat er geen lucht meer in zit.
  2. Sluit het andere uiteinde aan op het vulpunt bij de ketel.
  3. Doe de waterkraan (en het vulpunt van de ketel) open.
  4. Kijk op de display van de ketel. Vul de ketel bij tot 2.0 bar.
  5. Sluit het vulpunt van de ketel en doe de waterkraan dicht. Je kunt de vulslang nu weer ontkoppelen.
  6. Zet de ketel weer aan.

Heb je geen vulslang om de ketel bij te vullen? Neem dan contact met ons op.

https://www.youtube.com/embed/MnRZ738ehq0?si=dK0jGahvbNK4PTl7

Mijn cv-ketel werkt niet goed. Wat kan ik zelf doen om dit te herstellen?

Algemeen

Controleer eerst of de waterdruk van je cv-ketel goed is. De waterdruk moet hoger zijn dan 1 bar. Als de waterdruk lager is dan 1 bar, dan kunt u de ketel bijvullen met een vulslang. De ideale waterdruk is tussen de 1.5 en 2.0 bar.

Is de waterdruk hoog genoeg? Neem dan contact met de Energiewacht op telefoonnummer 088 - 555 3000.

Heb je blokverwaring of zonne-energie? Neem dan contact met ons op.

https://www.youtube.com/embed/MnRZ738ehq0?si=Llj20nvebNelflRJ

Wat kan ik doen als ik geen warm water meer heb?

Algemeen

Controleer eerst of het om één kraan gaat of om meerdere kranen. Gaat het om één kraan, dan zit het probleem waarschijnlijk bij de kraan zelf. Je kunt dan een reparatieverzoek indienen via de website of telefonisch contact met ons opnemen.

Controleer of de waterdruk van je cv-ketel voldoende is als er meer kranen zijn waar je geen warm water hebt. Op de ketel zit een metertje waarop u de waterdruk kunt zien. De waterdruk moet hoger zijn dan 1 bar. U kunt de ketel bij onvoldoende waterdruk bijvullen met een vulslang.
Als u koud water blijft houden, dan kun je rechtsstreeks contact opnemen met de Energiewacht via telefoonnummer 088-555 3000.

Hoe ontlucht ik mijn radiatoren?

Algemeen

Heb je last van borrelende of tikkende radiatoren? Vaak betekent dit dat er lucht in je CV- installatie zit. Dit zorgt ervoor dat je verwarming niet goed opwarmt. Dit is erg energieverspillend. Je kunt het beste je radiatoren ontluchten. De Huismeesters en Energiewacht komt niet langs om je radiatoren te ontluchten. 

  • Voordat je begint met ontluchten draai je alle radiatoren in de woning open.
  • Zet de verwarming minimaal 10 minuten aan. Hierdoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen.
  • Zet nu je thermostaat omlaag en wacht minimaal 15 minuten voordat je verder gaat.
  • Begin nu met ontluchten. Start met de radiatoren op de begane grond. Ontlucht daarna de radiatoren op de bovenverdieping. Draai met een ontluchtingssleutel het ontluchtingsventiel op de radiator open (een kwartslag linksom) tot er water uit komt. Draai het ontluchtingsventiel weer dicht.
  • Herhaal dit bij alle radiatoren.
  • Controleer de druk van de CV- ketel als je klaar bent met ontluchten. De wijzer hoort tussen de 1,5 en 2 bar te staan.
  • Zet de thermostaat op de gewenste temperatuur. De radiatoren verwarmen weer goed.

Heb je geen ontluchtingssleutel, neem dan contact met ons op.

Is de druk van CV- ketel onder de 1 bar? Dan moet je de CV- ketel opnieuw bijvullen.

https://www.youtube.com/embed/agOpV8qBht0?si=60-jHKwHFQ7wAY8w

Mijn mechanische ventilatie werkt niet, wat kan ik doen?

Algemeen

Wanneer je problemen hebt met je mechanische ventilatie, mag je contact opnemen met De Huismeesters. Wij zorgen ervoor dat een extern bedrijf contact met je opneemt voor het maken van een afspraak voor reparatie. 

https://www.youtube.com/embed/97xAIK5JMQk?si=XiW_1X1FKqCFaHKl

Ik heb een lekkage aan de CV installatie?

Algemeen

Heb je lekkage aan de CV installatie, leidingen, radiatoren of aan de radiatorkraan? Bel dan met het onderhoudsbedrijf. Je kunt rechtsstreeks contact opnemen met de Energiewacht op telefoonnummer 088 - 555 30 00.

Ik heb een trekschakelaar in de badkamer voor mijn wasmachine, hoe moet ik deze gebruiken?

Algemeen

Een trekschakelaar is een waterdichte elektriciteitsaansluiting. Trekschakelaars zijn in sommige woningen in de badkamer aanwezig, zodat je in deze vochtige ruimte de elektriciteit veilig kunt gebruiken. Je herkent deze aansluiting als een wit blokje met een rood lampje. Aan het blokje zit een touwtje, waarmee je de schakelaar aan/uit kunt schakelen.

De Huismeesters sluit je wasmachine niet voor je aan op de trekschakelaar. Je kunt dit echter gemakkelijk zelf doen. Door een los snoer aan te sluiten op de wasmachine en deze door te trekken naar de trekschakelaar. Bewaar de stekker goed, zodat je deze in een toekomstige woning weer kunt gebruiken.

Lukt het u niet om de wasmachine aan te sluiten? Vraag dan iemand in je omgeving of schakel op je eigen kosten een installatiebedrijf in.

Ik heb problemen met mijn zonnepanelen en/of omvormer, wat kan ik doen?

Algemeen

Neem telefonich contact met ons op of stuur ons een reparatieverzoek via het contactformulier op onze website. Wij zetten dan een opdracht voor je door naar een installatiebedrijf.

Mijn woning aan de Zuilen of Oostzaan wordt verwarmd door een collectieve installatie (WKO). Kan Techem mij inzicht geven in mijn verbruik?

Algemeen

In het complex waar je woont maak je gebruik van een collectieve installatie, namelijk een warmte- en koudeopslag (WKO). Je verbruik van warmte en/of water wordt door Techem nauwkeurig gemeten. Ook stellen zij jaarlijks je energieafrekening op.

Inzicht in je verbruik
Je betaalt maandelijks een voorschot voor je verbruik aan Techem. Door middel van het systeem 'Mijn Ted' kan je als bewoner inzicht krijgen in je verbruik. Bewoners hebben bericht van Techem ontvangen hoe ze kunnen inloggen. Mocht je geen inloggegevens hebben ontvangen, dan kan je hierover rechtsstreeks contact opnemen met Techem. 

Op de website van Techem vind je het  antwoord op de meest gestelde vragen van bewoners.

Mijn woning wordt verwarmd door blokverwarming. Kan Ista Nederland mij inzicht geven in mijn verbruik?

Algemeen

In het complex waar je woont maak je gebruik van een collectieve installatie. Je verbruik van warmte en/of water wordt door Ista Nederland nauwkeurig gemeten. Ook stellen zij jaarlijks je energieafrekening op.

Inzicht in je verbruik
Wij vinden het belangrijk om je energieverbruik zo ver mogelijk omlaag te brengen. Dit is mogelijk wanneer je meer inzicht heeft in je warmte- en/of waterverbruik.

Daarom hebben wij met Ista Nederland een contract afgesloten voor een monitoringtool. Hiermee kun je via een webportal en een app je verbruik goed in de gaten houden. Zo kun je bewust met je warmte- en/of waterverbruik omgaan, waardoor je energie kunt besparen.

Heb je problemen met het aanmaken van een account? Neem dan contact op met Ista Nederland via telefoonnummer 010-2455700 of vul het contactformulier in op de website van Ista Nederland.

Heb je het idee dat de stand die uitgelezen wordt niet klopt, neem dan contact op met De Huismeesters.

Kunnen jullie een koolmonoxidemelder in mijn woning plaatsen?

Algemeen

Wij plaatsen geen koolmonoxidemelders in onze woningen
Mocht je een melder in je woning willen, dan kun je deze zelf aanschaffen en plaatsen.

Piept de koolmonoxidemelder?
Zet meteen de ramen en deuren tegen elkaar open en neem direct contact op met de Energiewacht via het telefoonnummer 088 – 5553000.

Ik heb een CO2 melder in mijn woning, hoe moet ik deze gebruiken?

Algemeen

Tijdens het planmatig onderhoud is er een ventilatiesysteem in je woning geplaats en is je woning geïsoleerd. Een goed geïsoleerd huis heeft echter ook een nadeel. Vochtige en vervuilde lucht kan de woning lastiger verlaten. Daarom heeft je nieuwe woning een ventilatiesysteem. Dit systeem zorgt voor een gezonde lucht in huis.

Stijgt de hoeveelheid vocht en CO2 in de lucht van uw woning?
Dan gaat het ventilatiesysteem extra ventileren.

Daalt de CO2?
Dan wordt er minder geventileerd.

Zo heb je altijd gezonde lucht in huis. En blijft het energieverbruik laag. Vochtige lucht verwarmen kost meer energie. Door te ventileren is de lucht minder vochtig en bespaar je dus geld. 

Gaat er op uw CO2 melder een lampje branden?
Kijk dan eerst in de folder of je dit zelf kunt oplossen. Wij plaatsen twee verschillende CO2 melders en schakelaars. Gebruik de handleiding die voor jou van toepassing is.

Kom je er niet uit, neem dan contact met ons op.

Ik heb bericht ontvangen dat er een bedrijf langskomt voor een NTA keuring. Wat houdt deze keuring in?

Algemeen

Een NTA keuring is een veiligheidsinspectie en kan gezien worden als een APK keuring voor de installaties in de woning. Tijdens de inspectie controleert de medewerker de gas, water en elektrische installatie in de woning. De Huismeesters geeft hiervoor een opdracht aan een installatiebedrijf. Wij sturen vooraf altijd een brief dat dit bedrijf contact met je opneemt om een afspraak in te plannen. 

Het is voor je eigen veiligheid dat de controle wordt uitgevoerd
Het is voor je veiligheid van groot belang dat de installatie geen gebreken vertoont. Door middel van de inspectie kunnen ook (kleine) mankementen aan het licht komen en tijdig worden verholpen. Je bent verplicht om de inspectie uit te laten voeren. De gehele inspectie zal gemiddeld een uur á anderhalf uur in beslag nemen.

Wat is een warmte- en koudeopslag (WKO)?

Algemeen

WKO, oftewel Warmte Koude Opslag, is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of kou in de bodem op te slaan. Door middel van deze techniek worden gebouwen, kantoren of woningen verwarmd of gekoeld. De Huismeesters heeft appartementen aan De Zuilen en Oostzaan (Cortinghborg) die op deze wijze verwarmd/gekoeld worden. Huurders betalen maandelijks een voorschot voor hun verbruik aan Techem.  

Hoe werkt een warmte koude opslag?
In de zomer wordt koud water door de leidingen gepompt om te koelen en in de winter wordt er warm water door de leidingen gepompt om te verwarmen. Door deze methode toe te passen wordt er optimaal gebruik gemaakt van de warmte en kou uit de bodem, om de ruimtes op een duurzame manier te verwarmen of te koelen. Dit leidt tot een energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot.

Het onderhoud en herstel aan de WKO wordt uitgevoerd door de Energiewacht
Bewoners kunnen rechtstreeks contact opnemen met de Energiewacht als zij problemen hebben met hun installatie.

Hier vind je twee informatiebrochures van Warmtenet. In de brochures staat veel informatie over WKO.
- WKO - afleverset
- WKO - warmtepomp

Wat zijn de tarieven voor de WKO van de Cortinghborg?
De tarieven kun je hier downloaden.

Mijn (nieuwe) woning wordt verwarmd door WarmteStad. Wat betekent dat voor mij?

Algemeen

WarmteStad levert duurzame warmte aan bedrijven, instellingen en woningen in de stad Groningen. De Huismeesters heeft ook woningen die warmte krijgen van WarmteStad. Deze gebouwen kunnen zonder gasaansluiting. 

WarmteStad levert op 2 manieren duurzame warmte

1. Met een warmtenet in het noordwesten van de stad Groningen
Dat is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dit warmtenet wordt (in de toekomst) verwarmd door restwarmte van datacenters.

2. Met warmte - en koudeopslag in grondwater (WKO)
's Zomers wordt koud water uit de grond gehaald om de huizen te koelen en warmte in de grond opgeslagen. Deze warmte wordt 's winters gebruikt om de huizen te verwarmen.

WarmteStad levert warmte voor de verwarming van je huis en voor warm water uit de kraan
Dit betekent dat je hiervoor geen leverancier kunt kiezen. Bij ingang van je huurcontract moet je je aanmelden bij WarmteStad en een contract afsluiten. Je betaalt maandelijks een bedrag aan Warmtestad en bij het verlaten van je woning moet je je contract zelf opzeggen.

Het is belangrijk dat je naast het contract bij WarmteStad een contract afsluit voor de levering van elektriciteit in je woning
Deze leverancier mag je zelf kiezen.

Heb je een storing? 

Is er een storing in de levering van warmte en/of koude of warm water uit de kraan? Neem dan direct telefonisch contact op met WarmteStad via 050 -368 8700. Zij staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor je klaar.

Mijn radiator wordt niet warm, wat moet ik doen?

Algemeen

Als je radiator niet warm wordt, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om een aantal dingen uit te sluiten.

Controleer eerst of de waterdruk van je cv-ketel goed is
De waterdruk moet hoger zijn dan 1 bar. Als de waterdruk lager is dan 1 bar, dan kunt u de ketel bijvullen met een vulslang. De ideale waterdruk is tussen de 1.5 en 2.0 bar. Beschik je niet over een ontluchtingssleutel, dan kunnen wij deze leveren. 

https://www.youtube.com/embed/MnRZ738ehq0?si=BnROduMCP3Jwx0jU

Daarnaast is het misschien nog je radiatoren te ontluchten
Beschik je niet over een ontluchtingssleutel, dan kunnen wij deze leveren. 

https://www.youtube.com/embed/agOpV8qBht0?si=AMcWqc16P5jZifhO

Zorgen beide handelingen niet tot een oplossing? Neem dan contact met de Energiewacht op telefoonnummer 088 - 555 3000.

Heb je blokverwaring of zonne-energie? Neem dan contact met ons op.

Mijn meter op de radiator is kapot. Bij wie kan ik een reparatieverzoek indienen?

Algemeen

Is je meter kapot? Maak dan een reparatieafspraak met Ista.
Wanneer een van je meters kapot is, neem je contact op met ista Nederland op telefoonnummer 010 2455700.