Aardbevingsschade

Je hebt schade aan je woning en je vermoedt dat dit door een aardbeving komt. Meld dit dan altijd bij ons. Ook als je niet zeker weet of de schade door een aardbeving komt. Zo voorkomen we samen dat de schade aan je woning erger wordt.

In het kort

  1. Je meldt schade aan je woning bij ons;
  2. Wij zorgen voor een melding bij het IMG;
  3. Het IMG inspecteert de schade en maakt een rapport;
  4. De aannemer herstelt de aardbevingsschade en laat alles weer netjes achter;
  5. Je ontvangt een overlastvergoeding als de schade door een aardbeving is veroorzaakt.

Kosten
Je hoeft je geen zorgen te maken over kosten. We brengen nooit kosten in rekening voor het opstellen van een schaderapport. Ook niet als de schade toch niet is veroorzaakt door een aardbeving.

Meer informatie kun je vinden op www.schadedoormijnbouw.nl

Veel gevraagd over Aardbevingsschade

Ik heb aardbevingsschade in mijn woning. Wat moet ik doen en wat zijn de vervolgstappen?

Algemeen

Als je het vermoeden hebt dat je aardbevingsschade in je woning hebt, dan horen wij dat graag. Ook als je niet zeker weet of de scheuren door een aardbeving zijn ontstaan, vragen wij je om dit aan ons te melden.

Je kunt aardbevingsschade melden via onze website
Gebruik hiervoor het contactformulier op onze website. Om je aanvraag in behandeling te kunnen nemen, ontvangen wij graag foto's van de schade. Een medewerker van De Huismeesters zet je melding door naar het IMG (Instituut Mijnbouwschade Groningen).

Een medewerker van het IMG neemt contact met je op om een huisbezoek te plannen
Tijdens dit huisbezoek worden de scheuren in je woning geïnventariseerd en worden er foto's gemaakt. De medewerker onderzoekt ook of er scheuren in je woning aanwezig zijn die je wellicht zelf nog niet had gezien. Na dit bezoek wordt er een schaderapport opgesteld die naar De Huismeesters wordt verstuurd.

Als het IMG besluit dat er aardbevingsschade in uw woning aanwezig is, dan zorgen wij dat dit hersteld wordt
Een aannemer neemt contact met je op om de scheuren te herstellen. Ze zorgen ervoor dat alles weer netjes wordt achtergelaten. Dit betekent dat zij de muren weer in oorspronkelijke staat terugbrengen.

Je ontvangst na het afronden van alle werkzaamheden een overlast­vergoeding
Voor aardbevingsschades die vanaf 1 januari 2024 worden gemeld bij het IMG is de vergoeding aangepast naar € 805,00. Heb je meer kosten gemaakt? Dan kun je in sommige gevallen een extra schadevergoeding bij IMG aanvragen. Meer informatie hierover vind je op de website www.schadedoormijnbouw.nl

Uitbetaling overlastvergoeding
Voor het uitbetalen van de overlastvergoeding zijn wij afhankelijk van de aannemer. Gemiddeld duurt het vijf weken voordat de vergoeding aan je wordt uitbetaald. 

Het gehele proces neemt veel tijd in beslag. Dit betekent dat het een tijd kan duren, voordat je bericht krijgt over je melding. Na het melden van de schade, wordt er binnen een half jaar contact met je opgenomen door het IMG. 

Hoe moet ik aardbevingsschade melden?

Algemeen

Vermoedt u dat uw huis aardbevingsschade heeft? Meld het altijd bij ons via dit formulier! Ook als u niet zeker weet of de scheuren door een aardbeving komen. Wij ontvangen graag foto's van de schade.

Waarom moet ik aardbevingsschade melden?

Algemeen

De Huismeesters vindt het belangrijk dat je woning veilig en schadevrij is. Meld schade daarom altijd. Zo voorkomen we samen dat de schade aan je woning erger wordt.

Waar moet ik na een aardbeving op letten?

Algemeen

Let na een aardbeving vooral op de volgende punten: 

  • Scheuren in de buiten- en binnenmuren;
  • Scheuren bij de draagbalken boven de kozijnen van de buitenmuur;
  • Los stucwerk op plafond en muren;
  • Scheuren in tegels op de vloer en de wand. 

Maak je je zorgen over de veiligheid in of om je huis of een ander gebouw? Neem dan contact met ons op. Een opzichter inspecteert zo snel mogelijk je woning.  

Ik heb schade aan mijn woning en vermoed dat deze is veroorzaakt door een aardbeving door gaswinning. Wat moet ik doen?

Algemeen

Vermoed je dat je huis aardbevingsschade heeft? Meld het altijd bij ons via dit formulier! Ook als je niet zeker weet of de scheuren door een aardbeving komen.

Hoe komt het dat het zo lang duurt voordat er een medewerker van het IMG bij mij langskomt?

Algemeen

Er zijn veel mensen die schade melden. Helaas kon er tijdens de coronapandemie geen schade opgenomen worden. Ook is er een personeelstekort bij het IMG. Daardoor is een achterstand opgelopen in het beoordelen van de schade. Duurt het besluit over uw aanvraag langer dan een jaar? Dan heb je mogelijk recht op extra overlastvergoeding. Meer informatie vind je op de website van het IMG

Ik heb kosten gemaakt als gevolg van een melding aardbevingsschade of het herstel van aardbevingsschade. Wat moet ik doen?

Algemeen

Je kunt kosten maken als gevolg van een schademelding of het herstel van de schade. Denk bijvoorbeeld aan overnachtingskosten of schoonmaakkosten. Dit noemt het IMG bijkomende kosten. Voor die kosten kun je een vergoeding aanvragen bij het IMG. Aanvragen kan tijdens de afhandeling van de schademelding of tot vijf jaar na het besluit. 

Heb ik recht op een eenmalige vergoeding, omdat ik wacht op versterking van mijn woning vanwege aardbevingsschade?

Algemeen

Huurders die nog in de versterking zitten of die nog wachten op de versterking van hun woning vanwege aardbevingsschade, krijgen een eenmalige vergoeding van 2.500 euro. Dat staat in de uitwerking van maatregel 16 van Nij Begun. Nij Begun is de kabinetreactie op de parlementaire enquête aardbevingen Groningen.
 
De vergoeding is zowel voor eigenaren als voor particuliere- en corporatiehuurders. De vergoeding is voor de overlast die het lange wachten en de onzekerheid hebben veroorzaakt. De vergoeding wordt alleen uitgekeerd als de eigenaar van de woning vanaf 25 april 2023 een versterkingsbesluit of besluit op norm van de NCG heeft ontvangen of daarop nog wacht.

Huurders die recht hebben op de vergoeding krijgen dit najaar een brief
Huurders van De Huismeesters die recht hebben op deze vergoeding vanuit het Rijk, krijgen in het najaar van 2024 een brief van De Huismeesters. De vergoeding wordt aan het einde van het jaar uitbetaald door De Huismeesters. Huurders ontvangen dit bedrag automatisch op hun rekening. Zij hoeven hiervoor geen aanvraag in te dienen.