Overlast

Overlast van buren of andere buurtbewoners kan je woonplezier flink bederven. Dat is erg vervelend. We leggen je graag uit wat je kunt doen en hoe wij en andere organisaties je kunnen helpen.

Stap 1: praat met je buren
Probeer eerst zelf aan je buren te vertellen waar je last van hebt. Vaak zorgt een vriendelijk gesprek voor begrip. Zo weten je buren hoe ze rekening met jou kunnen houden.

Stap 2: neem contact met ons op
Blijft de overlast en kom je er niet uit met je buren? Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag wat je nog meer kunt doen. Je kunt bellen (050 365 7171), mailen (info@dehuismeesters.nl) of een melding maken op www.dehuismeesters.nl.

Stap 3: vraag hulp van buurtbemiddeling
Vind je het lastig om met je buren te praten over de overlast die jij ervaart? Of blijft de overlast aanhouden? Dan kan Buurtbemiddeling je helpen. Iedereen die een conflict met zijn buren of buurtgenoten wil oplossen kan zich aanmelden. Ze helpen je om met je buren te praten en afspraken met hen te maken.

Veel gevraagd over Overlast

Wat doen jullie als er spullen op de galerij of in de algemene ruimte staan die er niet horen? Bijvoorbeeld vuilnis of fietsen.

Algemeen

Het is fijn als je dit bij ons meldt. Als bekend is wie de veroorzaker is, dan spreken wij hem of haar daar op aan. De veroorzaker kan het zelf opruimen, of wij doen dat op zijn/haar kosten.

Wat is onderverhuur en wat doen jullie hier tegen?

Algemeen

Het doorverhuren van de woning aan anderen zonder toestemming van de woningcorporatie noemen we onderverhuur. Dit is niet toegestaan en kan leiden tot ontbinding van de huurovereenkomst. Bij vermoedens van onderhuur gaan wij uitzoeken wie in de GBA staat ingeschreven op het adres. We controleren meerdere malen wie op het adres aanwezig is. Als er anderen aanwezig zijn, proberen we te achterhalen wie dit zijn en of ze huur betalen en hoeveel. We nemen vervolgens telefonisch contact op met de hoofdhuurder van de woning.

Wel kan er een verzoek voor huisbewaarderschap bij De Huismeesters worden aangevraagd. Met huisbewaring kun je iemand anders legaal in je woning laten wonen, gedurende maximaal een jaar. Je hebt hiervoor toestemming van De Huismeesters nodig. Je kunt via Mijn De Huismeesters een aanvraag indienen.

Ik ervaar overlast van mijn buren/ buurtbewoners. Wat kan ik doen?

Algemeen

Het is vervelend als je last hebt van je buren. Vaak los je met een goed gesprek een heleboel ergernissen op.

Er zijn situaties waar een goed gesprek beginnen niet altijd werkt. In dat geval kun je een melding maken bij het Meldpunt Overlast en Zorg van de gemeente Groningen. Naast je melding bij het Meldpunt Overlast en Zorg kun je ook een melding maken bij De Huismeesters. Dit kan via het formulier ‘Overlast melden’ of via 050 - 365 71 71.
Omschijf je melding zo volledig mogelijk en geef altijd het huisnummer van de overlastgever aan ons door. 

Hebben jullie ondersteuning nodig bij het oplossen van de onderlinge problemen
Dan kun je bellen met buurtbemiddeling. Hun telefoonnummer is 050 - 58 78 487. Een e-mail sturen kan ook naar info@buurtbemiddelinggroningen.nl. Klik hier voor de website van buurtbemiddeling

Wanneer meld je overlast bij de politie
Ervaar je op dit moment ernstige overlast? Dan kun je het beste bellen met de politie via telefoonnummer: 0900 – 8844. Bij acuut gevaar bel je 112.

Ik vermoed dat er in de buurt een hennepkwekerij zit. Wat moet ik doen?

Algemeen

Je kunt dit aan ons doorgeven door telefonisch contact met ons op te nemen. Je kunt je vermoeden uiteraard ook melden bij de politie. Ga niet zelf op onderzoek uit.

Als wij een hennepkwekerij ontdekken, vragen wij de huurder het huurcontract op te zeggen. Als de huurder dit niet doet, dan vragen wij om beëindiging van de huurovereenkomst bij de rechter. De kosten voor de rechtszaak en de schade aan de woning zijn voor rekening van de huurder.

Er mag daarnaast niet vanuit onze woningen in drugs gehandeld worden. Als wij over voldoende bewijs beschikken kunnen wij een juridische procedure starten.

Waarom kan ik overlast niet anoniem melden?

Algemeen

Na een overlastmelding proberen wij de problemen in overleg op te lossen. Als dit niet lukt, dan kan het voorkomen dat er een rechtszaak wordt gestart. Een anonieme overlastmelding mogen wij in een rechtszaak niet gebruiken als bewijsmiddel en daarom vragen wij je om je gegevens te vermelden.
Een overlastmelding die binnenkomt, behandelen wij altijd vertrouwelijk. We gebruiken je gegevens nooit zonder je toestemming. U kunt overlast hier melden.

Ik maak mij zorgen om de buren, wat kan ik doen?

Algemeen

Je kunt dit melden bij Meldpunt Overlast en Zorg van de gemeente. Dit kan op de website van gemeente Groningen of telefonisch via 050 587 58 85. Je mag ook bij ons een melding doen.

Ik vermoed dat mijn buren de woning onderverhuren. Wat kan ik doen?

Algemeen

Onderhuur is niet toegestaan. Denk je dat één van onze woningen illegaal wordt onderverhuurd? Neem dan contact met ons op. Wij gaan onderzoek doen naar het adres. Wij ontvangen graag onderstaande informatie:

  • Vanaf wanneer zie je andere personen op het adres?
  • Hoeveel personen zijn dit?
  • Wonen de oorspronkelijke buren nog op het adres?
  • Ervaar je overlast van dit adres?

Kan ik camerabeelden opvragen?

Algemeen

Vanwege privacywetgeving mogen wij geen camerabeelden bekijken en/of delen. Wij delen camerabeelden alleen als de politie dit opvraagt. Je kunt contact opnemen met de politie.

Ik ervaar overlast van een (fout) geparkeerde auto, wat moet ik doen?

Algemeen

In veel gevallen kan je met vragen over parkeren terecht bij de gemeente Groningen. De gemeente is verantwoordelijk voor de handhaving op fout geparkeerde auto's. Tijdens kantooruren kun je bellen met Handhaving via telefoonnummer 14 050. Levert een foutgeparkeerde auto direct gevaar op voor anderen? Bel dan de politie via telefoonnummer 0900 8844.

Ervaar je overlast van een auto die op het terrein staat van De Huismeesters?
Neem dan contact op met De Huismeesters, wij kijken dan wat wij voor je kunnen doen.