Reageren

De Huismeesters heeft woningen in Groningen en Haren. Het grootste deel van onze woningen zijn sociale huurwoningen. Wil je graag bij ons komen huren? Dan ben je altijd welkom! Om in aanmerking te komen voor een van onze woningen, moet je wel ingeschreven staan als woningzoekende bij WoningNet.

Hoe kan ik me inschrijven?
Je kunt je inschrijven bij WoningNet wanneer je 17 jaar of ouder bent. En wanneer je beschikt over de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsstatus.

Kosten
Voor je inschrijving betaal je inschrijfkosten en een bedrag voor de jaarlijkse verlenging van je inschrijving. Op WoningNet vind je de precieze bedragen.

Aanbod
Regelmatig plaatsen we ons aanbod op WoningNet. Bijvoorbeeld grote gezinswoningen, kleinere appartementen of woningen voor senioren en jongeren. Staat er een woning voor jou tussen? Dan kun je reageren via de reageerknop.

Waar moet ik rekening mee houden?
Hoe langer je staat ingeschreven, hoe groter de kans op toewijzing. Degene met de langste inschrijftijd heeft in principe als eerste recht op de woning. Soms gaat iemand met urgentie voor. Naast de inschrijftijd is je inkomen bepalend voor de toewijzing. Op de website van WoningNet kun je meer informatie vinden over de inkomensregels.

Veel gevraagd over Reageren

Hoe lang duurt het tot ik in Groningen een huurwoning krijg?

Algemeen

Dit is moeilijk te voorspellen. Hoe lang je moet wachten op een woning hangt onder andere af van het aantal verhuizende mensen en je woonwensen. 

Slaagkans en voorlopige postitie
Om een inschatting te maken van je kansen, kun je kijken naar de 'slaagkans' die bij elke advertentie staat weergegeven. Je kunt alleen de slaagkans inzien als je bent ingelogd. De slaagkans laat je zien hoeveel kans je maakt op de woning. Lees hierover meer op de website van WoningNet. Daarnaast kun je bij elke woning zien hoeveel reacties er zijn geplaatst en wat je voorlopige positie is op dat moment.

Hoe reageer ik op beschikbare woningen in Groningen?

Algemeen

Om te reageren op beschikbare huurwoningen in Groningen log je in op WoningNet. Als je bent ingelogd krijg je alle woningen te zien die aan je woonwensen voldoen en passen bij je inkomen en de grootte van je huishouden. Dagelijks worden er nieuwe huurwoningen op de website geplaatst. Elke woning staat 7 dagen op de website en je kunt op maximaal 2 woningen per week reageren. Het is alleen mogelijk om via internet te reageren op een woning.

Na de sluiting van de reactietermijn worden de reacties gesorteerd. De kandidaat die bovenaan eindigt, krijgt de woning aangeboden. Als je wordt uitgenodigd om de woning te bezichtigen, ontvang je hierover bericht.

Wij bieden ook woningen aan via loting. Je vindt deze woningen onder een apart tabblad op de website van WoningNet. Dit biedt mogelijkheden voor woningzoekenden die nog niet lang staan ingeschreven.

Heb je hulp nodig bij het reageren op woningen?
Als je niet beschikt over een computer of hulp nodig heeft bij het reageren op woningen, dan kun je ondersteuning vragen bij een familielid, kennis of het WIJ-team. Als dit niet lukt, dan kun je telefonisch contact opnemen met De Huismeesters.

Ik krijg de melding 'U kunt niet op de deze woning reageren'. Hoe komt dat?

Algemeen

Wij wijzen onze woningen passend toe. Dit betekent dat je alleen kunt reageren op woningen die passen bij je inkomen en huishoudgrootte. Krijg je de melding dat je niet op een woning kunt reageren? Controleer dan of je inkomensgegevens en het aantal meeverhuizende personen kloppen bij je inschrijving. Ook als je niet aan de voorwaarden voldoet die bij een woning horen krijg je een melding. Bijvoorbeeld als je jonger bent dan 55 jaar en op een seniorenwoning reageert.

Ik zie een woning in Groningen leeg staan. Kan ik daar wonen?

Algemeen

Nee, alle woningen verhuren wij via WoningNet. Je kunt met een WoningNet inschrijving reageren op de woning als deze wordt aangeboden op WoningNet. Het kan voorkomen dat een woning lange tijd leeg staat, dit heeft meestal te maken met sloop, onderhoud of de woning wordt door ons verkocht.

Mijn huidige inkomen is (veel) hoger dan wat er op de inkomensverklaring staat. Mag ik nu reageren op een duurdere woning?

Algemeen

Je komt alleen in aanmerking voor een duurdere sociale huurwoning als je naast het aanleveren van je inkomensverklaring ook recente loonstroken kunt overleggen. Wij kijken dan of je op basis van dat inkomen in aanmerking komt voor een duurdere sociale huurwoning.

Mijn huidige inkomen is (veel) lager dan wat op de inkomensverklaring staat. Mag ik nu reageren op een goedkopere woning?

Algemeen

Ja, je kunt reageren op goedkopere woningen. Je inkomen moet altijd lager zijn dan de maximale toewijzingsgrens voor sociale huurwoningen.

Ik wil een woning weigeren. Hoe doe ik dat?

Algemeen

Je kunt een toegewezen woning weigeren via je WoningNet-account. Er zit geen limiet aan het aantal woningen dat je mag weigeren.

Heb je per ongeluk een woning geaccepteerd, en wil je deze toch weigeren? Stuur een e-mail of vul het contactformulier in op onze website.

Hoe kom ik in aanmerking voor een loting woning?

Algemeen

De Huismeesters biedt sociale huurwoningen aan via loting. Woningzoekenden met weinig inschrijfduur maken hierdoor meer kans op een woning. De lotingwoningen vind je op de website van WoningNet onder het tabblad 'loting'.

Bij het toewijzen van een lotingwoning is de inschrijfduur niet bepalend. Het systeem van WoningNet bepaalt willekeurig wie de woning krijgt. Je bepaalt zelf of je reageert op het reguliere aanbod of op woningen die aangeboden worden door middel van loting. 

Wat is DAK en wat betekent deze verandering voor mij als woningzoekende?

Algemeen

DAK is de nieuwe website van WoningNet. De nieuwe website is in de stijl van de DAK-app. Deze app is al een tijd te gebruiken en te downloaden in de app-store.
Voor woningzoekende is de website nieuw, maar er verandert niets aan je inschrijfgegevens.

Dit zijn de belangrijkste nieuwe functies van de vernieuwde website:
- het is mogelijk om woningen te zoeken op een kaart van de stad Groningen
- ingelogd kunnen blijven (hierdoor kun je veel makkelijker reacties doorgeven)
- het berichtencentrum (hierdoor zie je als woningzoekende dat je berichten hebt)
- het aanbiedingsproces is beter te volgen

Bekijk deze Youtube video om te zien hoe de nieuwe website eruit ziet: DAK highlights - YouTube