Urgentie

Er staan in Groningen veel woningzoekenden ingeschreven. Daarom moet u vaak een tijd wachten voordat u een woning kunt krijgen. Heeft u dringend andere woonruimte nodig? Kijk hieronder wat uw mogelijkheden zijn.

Veel gevraagd over Urgentie

Ik heb wijkvernieuwingsurgentie en woon in Groningen. Mijn woning wordt gesloopt. Geldt de wijkvernieuwingsurgentie ook voor een andere plaats buiten Groningen?

Nee, uw voorrang geldt alleen in Groningen.

Ik ben dakloos, kan ik met spoed een woning in Groningen krijgen?

Wij verlenen geen urgentie. Hiervoor kunt u terecht bij andere hulpverleningsinstellingen. U kunt zich ook inschrijven als woningzoekende op www.WoningNet.nl. U kunt kijken naar de voorwaarden en mogelijkheden via WoonurgentieGroningen.nl.

Ik ben zwanger, heb ik recht op een grotere woning in Groningen?

Nee, u heeft geen recht op een grotere woning. U kunt zich inschrijven als woningzoekende voor een grotere woning op www.WoningNet.nl.

Ik heb een nieuwe baan in Groningen. Krijg ik voorrang op een woning?

Nee, er is geen voorrangsregeling voor mensen die in ons werkgebied werken. U kunt zich inschrijven als woningzoekende op www.WoningNet.nl.

Ik kan mijn koopwoning niet meer betalen. Kom ik in aanmerking voor een huurwoning in Groningen?

Het maakt niet uit waar of hoe (huur of koop) u woont. U kunt zich altijd inschrijven als woningzoekende voor een huurwoning. U krijgt geen voorrang. Inschrijven doet u via www.WoningNet.nl.

Wat betekent wijkvernieuwingsurgentie?

Gaan wij uw huurwoning slopen? Dan heeft u recht op vervangende woonruimte. Om een nieuwe huurwoning te krijgen, schrijven wij u in bij www.WoningNet.nl. Wij geven u dan een urgentiestatus. Dit betekent dat u voorrang krijgt op alle woningzoekenden.

Kan ik urgentie aanvragen voor een huurwoning in Groningen?

Indien u dringend een andere woning nodig heeft, kunt u een aanvraag doen voor woonurgentie. Woonurgentie Groningen behandelt uw urgentieverzoek.

Daarnaast is in Groningen een speciaal urgentiebeleid van kracht voor de huisvesting van kwetsbare personen. Ook is er een stedelijk Tweede Kansbeleid. Het traject Huisvesting Kwetsbare Personen kan worden aangevraagd door hulpverleningsinstanties. Woonurgentie Groningen beoordeelt vervolgens de aanmelding. Is uw woning in het verleden ontruimd en wilt u opnieuw in aanmerking komen voor woonruimte? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor het Tweede Kansbeleid.

Kijk voor meer informatie op Woonurgentie Groningen