Woning huren bij De Huismeesters

Wat fijn dat je een woning wilt huren via De Huismeesters. We hebben je graag in de buurt. De Huismeesters heeft woningen in Groningen en Haren. Het grootste deel van de woningen die we verhuren zijn sociale huurwoningen.

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je staat ingeschreven bij WoningNet;
  • Je kunt een positieve verhuurdersverklaring afgeven op het moment dat je je huurcontract ondertekent;
  • Je inkomen voldoet aan de minimale en maximale inkomenseis.

Sociale huurwoningen zijn voor mensen met een laag inkomen. Voor het huren van een sociale huurwoning gelden daarom minimale en maximale inkomenseisen, afhankelijk van de huurprijs van een woning. De huur-en inkomensgrenzen worden ieder jaar door de overheid vastgesteld.

Veel gevraagd over Woning huren bij De Huismeesters

Verhuren jullie een bedrijfsruimtes en ateliers?

Algemeen

De Huismeesters heeft enkele panden die verhuurt worden als bedrijfsruimte . Wij werken bij de toewijzing en verhuring samen met het bedrijf Next-Fund. Je kunt contact opnemen met Next-fund als je opzoek bent naar een bedrijfsruimte.

Wanneer teken ik mijn huurcontract en wanneer krijg ik de sleutels van mijn woning, garage of berging?

Algemeen

Samen met een verhuurmedewerker maak je een afspraak voor het tekenen van het huurcontract. De sleuteloverdracht bespreek je met tijdens het ondertekenen van je huurovereenkomst. Je kunt de sleutels meestal ophalen op de ingangsdatum van je huurovereenkomst.

Controleren jullie mijn inkomen als ik een woningaanbod heb?

Algemeen

Ja, voordat wij een woning toewijzen, checken wij of je inkomen klopt. Het is daarom belangrijk dat je je inkomen juist invult op uw WoningNet profiel. Zo zorg je ervoor dat je alleen kunt reageren op een woning die bij uw situatie passen. Passend toewijzen noemen we dat. Bij passend toewijzen kijken wij of de huurprijs van de woning past bij je inkomen, je leeftijd en bij de grootte van je gezin.

Ik heb een voorlopige woningaanbieding. Kan ik de woning bezichtigen?

Algemeen

Bij een voorlopige woningaanbieding ontvang je een e-mail van WoningNet. Daarin word je gevraagd of je nog steeds interesse heeft in de woning. Geef je aan dat je nog steeds geinteresseerd bent, dan krijg je een tweede e-mail met informatie over hoe je de woning kunt bezichtigen. In de uitnodiging lees je ook voor welke datum je moet aangeven of je de woning accepteert.

Het bezichtigen van een woning
Wordt de woning nog verhuurd? Dan heb je de contactgegevens van de huurder ontvangen via de aanbiedingsmail. Je kunt zelf een afspraak maken met de huidige bewoner. Als de woning leeg staat kun je contact met ons opnemen. Wij spreken met je af wanneer je de sleutels kunt ophalen om de woning te bezichtigen.

Ik wil de oplevering van mijn woning verplaatsen. Kan dat?

Algemeen

Neem telefonisch contact met ons op zodat we de afspraak kunnen verplaatsen.

Wat doe ik met de post van de vorige bewoner?

Algemeen

Wij sturen geen post door naar de vorige bewoners en mogen in verband met privacy de adresgegevens van de oud bewoner niet aan je doorgeven. Wij vragen je de post 'retour afzender' te sturen. Volg daarvoor onderstaande stappen.

- Zet met pen een kruis door de adresgegevens.
- Schrijf op de envelop (of kaart) 'Bewoner verhuisd – Retour afzender'.
- Stop de post in een oranje brievenbus of geef deze af op een PostNL-punt (een postzegel is niet nodig).
- PostNL stuurt alle zendingen retour naar de afzender.

Wat gebeurt er tijdens de oplevering van mijn nieuwe woning?

Algemeen

Tijdens de oplevering loopt onze mutatieopzichter samen met je door de woning. Hij noteert bijzonderheden in een opleverrapport. Ook maakt hij afspraken met je over mogelijk nog uit te voeren werkzaamheden.

Ik heb een woning geaccepteerd, welke documenten moet ik aanleveren?

Algemeen

Na het accepteren van een woning ontvang je een e-mail waarin staat welke documenten je moet aanleveren. Wij vragen je deze documenten op te sturen, zodat wij kunnen controleren of je aan de voorwaarden voldoet om de geaccepteerde woning te kunnen huren. Als er aanleiding voor is kijken we ook naar je woonverleden en eventuele schulden.

Wij hebben de volgende documenten van je nodig

  • Inkomensverklaring

    Een inkomensverklaring of een (voorlopige) aanslag van de Belastingdienst van jou en alle meeverhuizende personen (behalve kinderen) is verplicht. Deze moet van het voorgaande jaar zijn, of als deze nog niet beschikbaar is, van het jaar daarvoor. Wij hebben altijd een inkomensverklaring nodig, ook als het inkomen volgens de verklaring onbekend is.

    Voor voltijd studenten (MBO/HBO/WO) volstaat een bewijs van inschrijving van de onderwijsinstelling of een recent bewijs van DUO. Voor statushouders volstaat een COA-verklaring.

  • Verhuurdersverklaring
    Huur je op dit moment een woning? Dan vragen wij om een goede verhuurdersverklaring aan te leveren. Deze kun je opvragen bij je huidige verhuurder. 

  • Uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) (niet in alle gevallen verplicht)
    Als je op dit moment geen woning huurt, dan vragen wij om een BRP waarop je woongeschiedenis staat. Wij vragen ook naar een BRP als je nu geen woning huurt van een corporatie in de gemeente Groningen én geen verhuurdersverklaring(en) tot minimaal 5 jaar terug kunt aanleveren. Een BRP vraag je aan bij uw Gemeente. Hier zijn kosten aan verbonden. Het is niet toegestaan een kopie of printscreen van een BRP aan te leveren. WIj accepteren alleen de orginele uittreksel.

Ben je op het moment een huurder van De Huismeesters
Dan hoef je alleen een inkomensverklaring bij ons in te leveren.

Wanneer betaal ik mijn eerste huur?

Algemeen

Voor het tekenen van de huurovereenkomst ontvang je een betaallink om de huur te voldoen. 

Ik wil graag geen ongeadresseerd reclamedrukwerk ontvangen, wat moet ik doen?

Algemeen

Wil je geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer ontvangen? Plak een 'NEE-NEE-sticker' of 'NEE-JA-sticker' op je brievenbus.

Deze stickers zijn gratis af te halen bij:
- Loket Groningen Centrum
- Stadsbeheer, Duinkerkenstraat 45, Groningen

Meer informatie vindt u op de website van Gemeente Groningen. 

* Vragen n.a.v. een woningbezichtiging

Algemeen

Gebruik deze vraag als een kandidaat vragen heeft n.a.v. een bezichtiging

Ik wil graag laminaat in mijn woning leggen, wat zijn de voorwaarden?

Algemeen

Je bent als huurder verplicht de woning te voorzien van een vloer. Als je in een etagewoning woont, dan dien je een geluidsisolerend ondervloer aan te brengen. Om geluidsoverlast voor de buren te voorkomen, volgen wij het advies van TNO. Geschikt zijn ondervloeren die een TNO-certificaat hebben (NEN-EN-ISO 140-8 en NEN-EN-ISO 717-2). In appartementen raadt TNO een ondervloer aan die zorgt voor minimaal 10 decibel geluidsreductie. Laat je hierover informeren in de winkel.

In wooncomplexen met een Vereniging van Eigenaren (VVE), kunnen andere normen gelden. Welke dat zijn, staat in de VVE-voorwaarden.

Voor appartementen met vloerverwarming en vloerverwarming met koeling zijn er speciale ondervloeren te koop. Laat je hierover goed informeren. Niet alle laminaat is geschikt voor vloerverwarming. Ook is niet iedere ondervloer geschikt voor vloerverwarming. Als de ondervloer een isolerende laag is (zoals aluminium), dan houdt dit ook de warmte van de vloerverwarming vast en wordt de kamer dus niet (goed) verwarmd.

Wat betekent de Wet goed verhuurderschap?

Algemeen

De Wet goed verhuurderschap biedt huurders bescherming en geeft duidelijkheid aan verhuurders: wat mag en wat niet? 

Wat staat er in de Wet goed verhuurderschap
In de wet staan regels over geldzaken, over informatie die je van ons hoort te krijgen over jouw rechten en plichten en over hoe wij ons moeten gedragen. In de wet staat ook dat elke gemeente een meldpunt moet hebben om ongewenst verhuurgedrag te melden. Als je iets wilt melden en je woont in de gemeente Groningen, kun je gebruikmaken van hun meldpunt.

De Wet goed verhuurderschap ging op 1 juli 2023 in
Iedereen die een woning bij ons huurt is hier per brief over geïnformeerd. Wil je meer informatie bekijk dan deze flyer of onze informatievideo.

Op de website www.goedehuur.nl vind je ook veel informatie over deze wet en zijn er informatievideo's in verschillende talen te vinden.  

Uiteraard kun je bij vragen ook altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag verder.