Wijkvernieuwing

Veel gevraagd over Wijkvernieuwing

Mijn woning wordt gesloopt. Krijg ik ook een vergoeding als ik moet verhuizen?

Algemeen

Als u een huurovereenkomst heeft voor onbepaalde tijd en voldoet aan de voorwaarden van de wijkvernieuwing, dan heeft u recht op een verhuis- en herinrichtingsvergoeding. Deze minimale vergoeding is wettelijk vastgelegd door de overheid. De hoogte van de vergoeding wordt jaarlijks vastgesteld. 

Uitbetaling
De uitbetaling van de verhuiskostenvergoeding gebeurt in twee termijnen. Het eerste deel ontvangt u als u uw woning heeft opgezegd. Het tweede gedeelte wordt betaald als de sleutels zijn ingeleverd.

Mijn woning wordt gesloopt. Hoe gaat dat in zijn werk?

Algemeen

Als wij uw woning slopen, dan informeren wij u op tijd. Vaak hoort u dit meer dan een jaar voor de sloop. We vinden het belangrijk dat u genoeg tijd heeft om een nieuwe plek te vinden. Wij informeren u uitgebreid over de mogelijkheden voor een andere woning, de vergoeding die u krijgt en allerlei andere zaken. Al deze afspraken leggen we vast in een Sociaal Plan. Dit stellen we in overleg met de bewoners op. Er is een vast team voor de bewonerbegeleiding. Zij houden u goed op de hoogte en u kunt hier terecht met uw vragen.

Hier vindt u het Sociaal Plan van 2021: Sociaal Plan 2021

Mijn woning wordt gesloopt. Hoe kom ik in aanmerking voor een andere woning?

Algemeen

Als uw huidige woning wordt gesloopt dan begeleiden wij u naar een nieuwe woning.

Wijkvernieuwingsurgentie
U heeft recht op vervangende woonruimte als wij uw woning gaan slopen en u een huurcontract voor onbepaalde tijd heeft. Om een nieuwe huurwoning te krijgen, schrijven wij u in als woningzoekende op WoningNet en geven wij u een urgentiestatus. Dit betekent dat u voorrang krijgt op het krijgen van een andere woning. U kunt zelf op woningen reageren die worden aangeboden op WoningNet. De wijkvernieuwingsurgentie geldt niet voor woningen buiten Groningen.

Als wijkvernieuwingsurgent kunt u alleen reageren op woningen die passend voor u zijn. Wij kijken hierbij naar uw inkomen en leeftijd. Dit noemen we passend toewijzen. Zo komt u als jonge huurder bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een seniorenwoning.

Wilt en kunt u terugkeren naar een woning in de wijk nadat de wijkvernieuwing is afgerond? Dan regelen wij tijdelijk een wisselwoning voor u.