Aardbevingsschade melden

Maak uw keuze

Ben u huurder van De Huismeesters?

Gerelateerde vragen

Ik heb aardbevingsschade in mijn woning. Wat moet ik doen en wat zijn de vervolgstappen?

Algemeen

Als u het vermoeden heeft dat u aardbevingsschade in uw woning heeft, dan horen wij dat graag. Ook als u niet zeker weet of de scheuren door een aardbeving zijn ontstaan, vragen wij u om dit aan ons te melden.

U kunt aardbevingsschade melden via onze website
Gebruik hiervoor het contactformulier op onze website. Om uw aanvraag in behandeling te kunnen nemen, ontvangen wij graag foto's van de schade. Een medewerker van De Huismeesters zet uw melding door naar het  IMG (Instituut Mijnbouwschade Groningen).

Een medewerker van het IMG neemt contact met u op om een huisbezoek te plannen
Tijdens dit huisbezoek worden de scheuren in uw woning geïnventariseerd en worden er foto's gemaakt. De medewerker onderzoekt ook of er scheuren in uw woning aanwezig zijn die u wellicht zelf nog niet had gezien. Na dit bezoek wordt er een schaderapport opgesteld die naar De Huismeesters wordt verstuurd.

Als het IMG besluit dat er aardbevingsschade in uw woning aanwezig is, dan zorgen wij dat dit hersteld wordt
Een aannemer neemt contact met u op om de scheuren te herstellen. Ze zorgen ervoor dat alles weer netjes wordt achtergelaten. Dit betekent dat zij de muren weer in oorspronkelijke staat terugbrengen.

U ontvangst na het afronden van alle werkzaamheden een overlast­vergoeding
De hoogte van de overlastvergoeding is € 685,00 voor aardbevingsschade. Voor aardbevingsschades die vanaf 1 januari 2023 worden gemeld bij het IMG is de vergoeding aangepast naar € 775,00.
Heeft u meer kosten gemaakt? Dan kunt u in sommige gevallen een extra schadevergoeding bij IMG aanvragen. Meer informatie hierover vindt u op de website www.schadedoormijnbouw.nl

Uitbetaling overlastvergoeding
Voor het uitbetalen van de overlastvergoeding zijn wij afhankelijk van de aannemer. Gemiddeld duurt het vijf weken voordat de vergoeding aan u wordt uitbetaald. 

Het gehele proces neemt veel tijd in beslag. Dit betekent dat het een tijd kan duren, voordat u bericht krijgt over uw melding. Na het melden van de schade, wordt er binnen een half jaar contact met u opgenomen door het IMG. 

Meer over dit onderwerp

Hoe moet ik aardbevingsschade melden?

Algemeen

Vermoedt u dat uw huis aardbevingsschade heeft? Meld het altijd bij ons via dit formulier! Ook als u niet zeker weet of de scheuren door een aardbeving komen.

Meer over dit onderwerp

Waarom moet ik aardbevingsschade melden?

Algemeen

De Huismeesters vindt het belangrijk dat uw woning veilig en schadevrij is. Meld schade daarom altijd. Zo voorkomen we samen dat de schade aan uw woning erger wordt.

Meer over dit onderwerp

Waar moet ik na een aardbeving op letten?

Algemeen

Let na een aardbeving vooral op de volgende punten: 

  • Scheuren in de buiten- en binnenmuren;
  • Scheuren bij de draagbalken boven de kozijnen van de buitenmuur;
  • Los stucwerk op plafond en muren;
  • Scheuren in tegels op de vloer en de wand. 

Maakt u zich zorgen over de veiligheid in of om uw huis of een ander gebouw? Neem dan contact met ons op. Een opzichter inspecteert zo snel mogelijk uw woning.  

Meer over dit onderwerp

Ik heb schade aan mijn woning en vermoed dat deze is veroorzaakt door een aardbeving door gaswinning. Wat moet ik doen?

Algemeen

Vermoedt u dat uw huis aardbevingsschade heeft? Meld het altijd bij ons via dit formulier! Ook als u niet zeker weet of de scheuren door een aardbeving komen.

Meer over dit onderwerp

Hoe komt het dat het zo lang duurt voordat er een medewerker van het IMG bij mij langskomt?

Algemeen

Er zijn veel mensen die schade melden. Helaas kon er tijdens de coronapandemie geen schade opgenomen worden. Ook is er een personeelstekort bij het IMG. Daardoor is een achterstand opgelopen in het beoordelen van de schade. Duurt het besluit over uw aanvraag langer dan een jaar? Dan heeft u mogelijk recht op extra overlastvergoeding. Meer informatie vindt u op de website van het IMG

Meer over dit onderwerp

Ik heb kosten gemaakt als gevolg van een melding aardbevingsschade of het herstel van aardbevingsschade. Wat moet ik doen?

Algemeen

U kunt kosten maken als gevolg van een schademelding of het herstel van de schade. Denk bijvoorbeeld aan overnachtingskosten of schoonmaakkosten. Dit noemt het IMG bijkomende kosten. Voor die kosten kunt u een vergoeding aanvragen bij het IMG. Aanvragen kan tijdens de afhandeling van de schademelding of tot vijf jaar na het besluit. 

Meer over dit onderwerp