Overlast melden

Wanneer u overlast ervaart is dat heel vervelend. U wilt graag dat de overlast stopt. Voordat u bij ons een melding maakt van de overlast, vragen wij u eerst zelf in gesprek te aan met de overlastgever. Samen kunt u de overlast bespreken en proberen tot een oplossing te komen.

Informatie over de overlast

Informatie over de overlastgever

Gerelateerde vragen

De honden van de buren blaffen heel vaak. Wat kan ik doen?

Spreek eerst zelf degene aan van wie u overlast heeft. Het kan zijn dat de buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek kunt u soms een heleboel ergernissen oplossen. Komt u er niet uit, dan kunt u met ons bellen of een melding via onze website maken. 

Ik ervaar overlast van mijn buren/ buurtbewoners. Wat kan ik doen?

Spreek degene van wie u overlast heeft altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat de buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel ergernissen op. U kunt afspraken maken die voor beide goed werken. Komt u er niet uit, dan kunt u met de medewerker Wonen van uw wijk contact opnemen of via het digitale formulier een melding maken.

Ik vermoed dat er in de buurt een hennepkwekerij zit. Wat moet ik doen?

U kunt dit aans ons doorgeven of u kunt de politie bellen als u dit vermoeden heeft. Ga niet zelf op onderzoek uit.

Ik woon in een koopwoning. Kan ik een overlastmelding over een huurder van jullie doen?

U kunt altijd een melding doen bij de medewerker Wonen van uw wijk om de situatie te bespreken.

Ik woon in een straat met huurders en kopers. Ik ervaar overlast van een koper. Wat kan ik doen?

U kunt altijd een melding doen bij de medewerker Wonen van uw wijk om de situatie te bespreken. Dit kan telefonisch of via ons digtale formulier. Ook kunt u overlast melden bij de politie of de gemeente.

Waarom kan ik overlast niet anoniem melden?

Een anonieme overlastmelding mag maar mogen wij niet gebruiken als bewijsmiddel. Een overlastmelding die binnenkomt, behandelen wij altijd vertrouwelijk. Aan de overlastgever geven wij nooit zonder uw toestemming door wie de melding gedaan heeft. Pas als het tot een rechtszaak komt, voeren wij de overlastmelding als bewijsmiddel aan. Wij vragen daarvoor altijd toestemming aan de melder. U kunt overlast hier melden.

Wanneer beginnen jullie een rechtszaak bij overlast?

Wij treden pas op bij extreme overlast. De overlast moet dan ondraaglijk of onaanvaardbaar zijn. In het uiterste geval vragen wij de rechter om de woning te mogen ontruimen. Een rechter wijst een ontruimingsvonnis ook niet zo maar toe. Er moet dus echt wel wat aan de hand zijn. Daarom zijn er meerdere schriftelijke overlastmeldingen nodig, die wij aan de rechter kunnen voorleggen. Ook moet er voldoende bewijs zijn. Heeft u te maken met overlast? Overlast kunt u hier bij ons melden.

Wat doen jullie na een overlastmelding?

U ontvangt van ons een bevestiging. Als we meer willen weten, bellen wij u. Wij onderzoeken uw melding. Als het nodig is kijken we op locatie en/of gaan we in gesprek. Daarna nemen wij contact op met de melder.

Wat gebeurt er als jullie drugshandel ontdekken?

Er mag vanuit onze woningen niet in drugs gehandeld worden. Als wij over voldoende bewijs beschikken kunnen wij een juridische procedure starten.

Wat gebeurt er als jullie een hennepkwekerij bij een huurder thuis ontdekken?

Als wij een hennepkwekerij ontdekken, vragen wij de huurder het huurcontract op te zeggen. Doet de bewoner dit niet? Dan vragen wij om beëindiging van de huurovereenkomst bij de rechter. De rechter wijst dit altijd toe. De kosten voor de rechtszaak en de schade aan de woning zijn voor rekening van de huurder. Hierna komt de huurder 3 jaar lang niet in aanmerking voor een andere huurwoning in de stad Groningen.

Mijn buurman is dronken en veroorzaakt overlast. Wat moet ik doen?

Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel ergernissen op. U kunt afspraken maken die voor beide goed werken. Er zijn situaties waar een goed gesprek beginnen niet altijd werkt. In dat geval kunt u het beste bellen met het meldpunt van de gemeente. Informeer ook de politie via het landelijke meldnummer: 0900-8844. Daarnaast kunt u met de medewerker Wonen van uw wijk contact opnemen of hier een melding maken via ons digitaal formulier.