Informatie met betrekking tot de huurverlaging

Dit jaar ging voor sommige huurders de huur omlaag. Deze huurverlaging geldt voor mensen met een laag inkomen en een netto huur van meer dan € 575,03 per maand. Deze mensen hebben hierover een tijdje geleden een brief van ons ontvangen. De nieuwe huur ging in vanaf 1 juli. Het kan zijn dat u geen brief hebt ontvangen, maar dat u wel het vermoeden heeft dat u recht hebt op huurverlaging. In dit bericht leggen we uit wanneer u een eenmalige huurverlaging kunt krijgen. En hoe je, indien nodig, alsnog een verzoek tot eenmalige huurverlaging kunt indienen.

Voor wie
Mensen die een woning bij ons huren, krijgen de eenmalige huurverlaging als:

  • Zij op 1 maart 2023 in een huurwoning wonen;
  • De netto huur op 1 juli 2023 hoger is dan € 575,03 per maand;
  • Zij alleen wonen en hun inkomen lager is dan € 23.250 per jaar (of € 24.600 bij AOW);
  • Zij met 2 of meer personen wonen en het gezamenlijk inkomen lager is dan € 30.270 per jaar (of € 32.730 bij AOW).

Vraag zelf huurverlaging aan als je inkomen gedaald is na 2021
De belastingdienst vertelt ons of je in 2021 een laag inkomen had. Je hebt dan vanzelf recht op de huurverlaging, je hoeft hier niets voor te doen. Had je in 2021 nog geen laag inkomen, maar nu wel? En is jouw netto huur vanaf 1 juli hoger dan €575,03? Dan kun je op onze website een verzoek tot eenmalige huurverlaging indienen. Samen bekijken we dan of je recht hebt op de huurverlaging.

Als je in aanmerking komt voor huurverlaging krijg je een brief
Alle mensen die een woning bij ons huren, kregen in april een brief over het aanpassen van de huur en de servicekosten vanaf 1 juli 2023. Daarin staat dat wij de huur aanpassen. Je kreeg deze brief ook als we jouw huur verlagen. In de brief leggen wij dit uit. De brief over de huurverlaging verstuurden we in mei.

De huurverlaging kan gevolgen hebben voor je huurtoeslag
Als je minder huur betaalt, krijg je ook minder huurtoeslag. Wij geven je huur door aan de belastingdienst, maar je krijgt je huurtoeslag vooruitbetaald. Geef daarom ook zelf je nieuwe huur direct door. Doe dit om te voorkomen dat je huurtoeslag terug moet betalen.

Moet ik doorgeven hoe hoog mijn inkomen is?

Dat is niet nodig als jouw inkomen in 2021 laag was. Wij horen van de Belastingdienst of je wel of niet recht hebt op huurverlaging. De Belastingdienst vertelt niet hoeveel je precies in 2021 hebt verdiend.

Had je in 2021 nog geen laag inkomen, maar nu wel? En krijg je in april van ons een brief dat jouw huur omhoog gaat, maar denk je dat jij wel recht hebt op een lagere huur? Dan kun je een verzoek indienen tot eenmalige huurverlaging. Doe dit op onze website. Samen bekijken we of je recht hebt op de huurverlaging

Wanneer en hoeveel gaat de huur omlaag?

Als je huur omlaag gaat, gebeurt dat op 1 juli 2023. Hoeveel de huur omlaag gaat, hangt af van je huidige huur. We verlagen de huur naar € 575,03 per maand.

De huurverlaging kan gevolgen hebben voor je huurtoeslag
Als je minder huur betaalt, krijg je ook minder huurtoeslag. Wij geven je huur door aan de belastingdienst, maar je krijgt je huurtoeslag vooruitbetaald. Geef daarom ook zelf je nieuwe huur direct door. Doe dit om te voorkomen dat je huurtoeslag terug moet betalen.

Wanneer krijg ik bericht?

Geldt de huurverlaging wel voor jou? Dan krijgt je voor 1 juni bericht van ons over de huurverlaging.

Geldt de huurverlaging niet voor jou? Dan gaat jouw huur op 1 juli waarschijnlijk iets omhoog. Je krijgt daarover bericht in april.

Moet ik zelf iets doen om huurverlaging te krijgen?

Als je 2021 een laag inkomen had, hoef je niets te doen. Je krijgt voor 1 juni vanzelf bericht van ons over de huurverlaging.

Had je in 2021 nog geen laag inkomen, maar nu wel? En krijg je in april van ons een brief dat jouw huur omhoog gaat, maar denk je dat jij recht hebt op een lagere huur? Dan kun je vanaf 1 mei een verzoek tot huurverlaging indienen. Samen bekijken we of je recht hebt op de huurverlaging.

Waarom kan ik pas vanaf 1 mei aangeven dat mijn inkomen na 2021 is gedaald?

De huurverlaging geldt voor mensen die op 1 juli een huur van € 575,03 per maand hebben. Op dit moment berekenen wij de huren vanaf juli 2023. In mei is bekend wat jouw huur wordt vanaf 1 juli 2023. Daarom kun je vanaf 1 mei een verzoek tot huurverlaging indienen als jouw inkomen gedaald is ná 2021.