Jongensdroom komt uit tijdens sloop woningen Vinkhuizen

De Huismeesters sloopt in Vinkhuizen 56 woningen. Er komen 52 eengezinswoningen en 37 appartementen voor terug. Op 4 juli startte officieel de sloop van de eerste woningen. Een bijzonder moment, waar de buurtcorporatie samen met buurtbewoners en ontwikkelende bouwer Trebbe bij stilstond. 

De sloop startte met het ingooien van de ruiten van één van de te slopen woningen. Een  jongensdroom die uitkwam. ‘Dit heb ik altijd al eens willen doen’, grapt Richard. Hij woonde vroeger in een van de woningen die worden gesloopt. ‘Wij hadden als kinderen in deze buurt vroeger heel veel plezier. We speelden samen op de pleintjes achter de woningen. Natuurlijk haalden we wel eens kattenkwaad uit, maar een ruitje ingooien, dat hebben we nooit gedaan.’ 

Bouwen met speciale buurtbrickies
De ruiten worden ingegooid met speciale stenen. ‘We noemen ze buurtbrickies’, zegt Bianca,  medewerker wonen bij De Huismeesters. ‘Ze zijn gemaakt door mensen uit Vinkhuizen, onder  vakkundige begeleiding van Kasper van ’t Vinkhuys.’ De buurtbrickies staan symbool voor de manier waarop De Huismeesters de nieuwbouw realiseert. ‘Bouwen aan de buurt kan alleen als we het samen doen’, zegt Bianca. ‘Met de buurtbrickies laten we dat zien’. De kleurrijke stenen zijn na de start van de sloop verspreid in de buurt. Wie ze vindt, kan ze inleveren bij ’t Vinkhuys of het melden bij De Huismeesters via sociale media. Onder de vinders verloot de buurtcorporatie een VVV-bon en een Knol’s koek.

Een plek om van te houden
De sloop van de woningen is nu officieel van start. De eerste woningen worden naar verwachting in juli 2025 opgeleverd. ‘Het is mooi dat we een bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van Vinkhuizen, met de bouw van deze woningen en appartementen’, aldus Nick Rodijk, projectleider bij Trebbe. ‘We bouwen energiezuinige woningen die goed zijn geïsoleerd en voorzien van begroeiing en nestkasten.’ Een groot deel van de mensen die woonden in de sloopwoningen, keert later terug naar de nieuwbouw. ‘Sommige mensen wonen al meer dan 50 jaar op deze plek. Ze zijn gehecht aan Vinkhuizen en hebben het goed met de buren. Samen zorgen we ervoor dat de nieuwbouw weer een fijne plek is om te wonen’, besluit Bianca.